Zupa grzybowa

2021-12-01

Składniki na zupę:

  • 300 g grzybów mrożonych – mieszanych, najlepsze będą borowiki i podgrzybki,
  • 100 g grzybów suszonych,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 1,5 litra wywaru warzywnego,
  • 200 ml śmietanki ryżowej (zagęszczony produkt bezglutenowy),
  • Natka pietruszki,
  • Makaron – polecam łazanki lub orzo.

Zupa – przygotowanie:

  1. Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych, zalewamy gorącą wodą na min 2 godziny (można dłużej).
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy, po zeszkleniu dodajemy rozmrożone grzyby, podsmażamy.
  3. Odcedzamy grzyby, zachowując wywar z grzybów. Następnie kroimy.
  4. Do ugotowanego wcześniej wywaru warzywnego dodajemy podsmażone grzyby z cebulką, pokrojone grzyby oraz wywar grzybowy. Gotujemy 15 – 20 minut.
  5. Na koniec dodajemy śmietankę ryżową, pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem łazanki lub orzo, ja osobiście polecam orzo.
Komentarze

Dodaj komentarz