Składniki na zupę:
- 300 g grzybów mrożonych – mieszanych, najlepsze będą borowiki i podgrzybki,
- 100 g grzybów suszonych,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 1,5 litra wywaru warzywnego,
- 200 ml śmietanki ryżowej (zagęszczony produkt bezglutenowy),
- Natka pietruszki,
- Makaron – polecam łazanki lub orzo.
Zupa – przygotowanie:
- Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych, zalewamy gorącą wodą na min 2 godziny (można dłużej).
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy, po zeszkleniu dodajemy rozmrożone grzyby, podsmażamy.
- Odcedzamy grzyby, zachowując wywar z grzybów. Następnie kroimy.
- Do ugotowanego wcześniej wywaru warzywnego dodajemy podsmażone grzyby z cebulką, pokrojone grzyby oraz wywar grzybowy. Gotujemy 15 – 20 minut.
- Na koniec dodajemy śmietankę ryżową, pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem łazanki lub orzo, ja osobiście polecam orzo.