Aby pierogi uzyskały zielony kolor dodajemy do ciasta masę szpinakową. Do masy potrzebujemy 3 garści świeżego szpinaku, szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem, czekamy 30 sekund i odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy 1/2 szklanki wrzątku i mielimy na gładką masę. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawom dodając mniej gorącej wody tj. 1/3 szklanki oraz masę szpinakową.
Farsz:
- 1 opakowanie kaszy gryczanej,
- Garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków),
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia,
- Natka pietruszki,
- Sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem, gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Studzimy i odsączamy, kroimy w drobne kawałki.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Studzimy.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę łączymy z grzybami, cebulą , dodajemy posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.