Zielone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

2021-12-02

Aby pierogi uzyskały zielony kolor dodajemy do ciasta masę szpinakową. Do masy potrzebujemy 3 garści świeżego szpinaku, szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem, czekamy 30 sekund i odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy 1/2 szklanki wrzątku i mielimy na gładką masę. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawom dodając mniej gorącej wody tj. 1/3 szklanki oraz masę szpinakową.

Farsz:

  • 1 opakowanie kaszy gryczanej,
  • Garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia,
  • Natka pietruszki,
  • Sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem, gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Studzimy i odsączamy, kroimy w drobne kawałki.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Studzimy.
  3. Ugotowaną i ostudzoną kaszę łączymy z grzybami, cebulą , dodajemy posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze

Dodaj komentarz