Żeberka BBQ-jak w amerykańskiej restauracji. Pyszne i pachnące! Żeberka BBQ w stylu amerykańskim to ciekawa alternatywa na przerwanie alergicznej monotonii posiłków. Generalnie dzieci lubią obgryzać kostki, a mnogość składników, pozwala rodzicom „przemycić” w daniu kilka cennych pierwiastków.
W Polsce raczej nie przykłada się wagi do krojenia żeberek. Kupując żeberka, poproś o paski. W naszych sklepach, bardzo często do właściwych żeberek, przylega spory kawałek polędwicy. To zupełnie inne mięso i nie pasuje do naszej potrawy. Dlatego przed przygotowaniem żeberek, odkrój polędwicę bez kości i odłóż ją (np. zamroź), na inny obiad.
Do mycia żeberek trzeba przyłożyć dużo większą wagę niż w przypadku innych mięs. Jest to wynikiem tego, że od ciętych zwykle mechanicznymi piłami kości odpadają drobne kawałeczki, które zostają w mięsie. Bądźmy pewni, że uda nam się spłukać wszystkie drobne odpryski, które mogą być później mocno wyczuwalne podczas jedzenia.
Kolejna sprawa to usunięcie z mięsa niepotrzebnych elementów. Od dołu znajduje się zwykle biała gumowa membrana. Trzeba ją podważyć nożem a następnie odciągnąć palcami od mięsa i kości. Usuwamy też nożem niepotrzebne kawałki nagromadzonego tłuszczu.
Zalanie żeberek płynną marynatą nie będzie błędem, ale dla typowych amerykańskich żeberek BBQ , proponuję marynowanie na sucho. Mieszankę przypraw można przyrządzić wedle uznania. Niektórzy zalecają trzymanie w lodówce całą noc, inni uważają, że wystarczy kilka godzin.
Podstawową zasadą udanych żeberek jest zakaz ich gotowania. Żeberka wrzucane np. do barszczy czy zupy grochowej, oddają cały swój smak, który do mięsa nigdy nie wróci. Dlatego nigdy nie gotujemy żeberek. Są inne sposoby aby mięso po podaniu było soczyste i z łatwością odchodziło od kości.
Sos BBQ jest fajny i żeberka są daniem, do którego pasuje chyba najbardziej, ale nie można go użyć za dużo. Gwiazdą wieczoru ma być mięso, a nie sos. Ten drugi pełni rolę idealnego uzupełnienia. Traktujemy go jako glazurę pod koniec pieczenia oraz dodatek na stół. Dodatkowo gdy danie będą pałaszować dzieci, to ze względu na dużą pikantność sosu, „dziecięce” wersje żeberek mogą być podawane bez glazury z sosem BBQ.
(dla 2-4 osób)
Sucha marynata (można skład i ilości modyfikować wedle uznania):
Przepis na sos BBQ w stylu amerykańskim znajdziesz TU.