Składniki:
- 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1/2 szkl. mąki pszennej białej,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki wegańskiego masła (tylko dla smaku, można ominąć),
- 1 łyżeczka cukru lub 2-3 łyżeczki syropu klonowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- Dodatki według uznania. Dla przykładu: syrop klonowy, cukier, pasta czekoladowa owoce.
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania: 5 min. + smażenie.
- Składniki zblendować. Ciasta przed pieczeniem należy spróbować i ewentualnie dodać cukru. Syrop klonowy to zdrowsza alternatywa, ale jego smak różni się w zależności od producenta, więc nie obejdzie się bez kilku prób smaku. W zależności od mąki czasem trzeba dodać wody lub mąki, aby dostosować konsystencję.
- Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. W przypadku dobrych patelni teflonowych lub kamiennych nie trzeba używać już tłuszczu. Smażyć obie strony naleśnika na złoty kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.