Wegańskie naleśniki

2020-09-03

Składniki:

  • 1 szklanka (220 ml) mąki,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka dowolnych otrębów (opcjonalnie),
  • 1,5 łyżki brązowego cukru,
  • 1 szklanka (220 ml) dowolnego „mleka” roślinnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Wlać mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Zamieszać tylko do połączenia składników (można zostawić trochę grudek, zbyt długie mieszanie może poskutkować gumowatymi plackami). Odstawić na 5 minut.
  2. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, można lekko posmarować ją tłuszczem. Przewracać na drugą stronę, kiedy na całej powierzchni placka pojawią się bąbelki. Podawać z dowolnymi dodatkami: owocami, miodem, konfiturą.
Komentarze

Dodaj komentarz