Składniki:
- Ciasto ptysiowe, pokrojone na 2 krążki o średnicy 10cm*,
- 1 czerwona papryka,
- 300g marchwi,
- 1 średniej wielkości pomidor,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżka posiekanej bazylii,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich,
- Sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ciasto ptysiowe przyrządzić według osobnego przepisu. (poniżej)
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, gotować 20min w garnku do gotowania na parze na maksymalnej mocy. Wyjąć z garnka i zostawić w plastikowej torebce na 10 min, aby usunąć skórkę.
- Pokroić marchew w kostkę, położyć na tacy do gotowania na parze, gotować na parze, pod przykryciem, na maksymalnej mocy przez 25 min. Rozetrzeć na puree.
- Do puree z marchwi dodać miód, kminek, olej sezamowy, olej z orzechów włoskich i bazylię. Sól i pieprz do smaku.
- Ciasto ptysiowe piec przez ok. 10 min w temperaturze 250°C z termoobiegiem.
- Paprykę obrać ze skórki, pokroić na cienkie paski.
- Na upieczonej tarcie rozsmarować równo puree, ułożyć na nim paski papryki i plasterki pomidora. Podgrzać jeszcze 3 min w mikrofalówce na mocy 600W.
Smacznego!
—
Ciasto ptysiowe z mojewypieki.com
Składniki:
- 1 szklanka wody (250 ml),
- 90 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g).
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotować wodę z masłem (jeśli jest alergia na mleko – można zastąpić olejem rzepakowym) i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając drewnianą łyżką, by całość się nie przypaliła, przez około 2 – 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.