Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Tarta owocowa z kremem kokosowym
Tarta owocowa z kremem kokosowym
2018-03-03
Składniki:
Ciasto:
Pól szklanki mąki orkiszowej,
2 łyżki mąki owsianej,
2 duże łyżki kakao lub karobu,
4 łyżki oleju kokosowego (w stałej formie),
2 łyżki ksylitolu,
Jako zamiennik jajka – łyżka siemienia lnianego z 2 łyżkami wody.
Krem kokosowy:
5 łyżek wiórków kokosowych,
400 ml schłodzonego mleczka kokosowego z puszki,
laska wanilii,
1 łyżeczka ksylitolu,
1 łyżka agaru,
Owoce: – maliny, truskawki, borówki, jeżyny.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do okrągłej formy, uprzednio wysmarowanej olejem kokosowym. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st, aż się zrumieni. Następnie schładzamy.
Krem:
Wiórki prażymy na suchej patelni. Ze schłodzonego mleczka odlewamy wodę, a następnie gęste mleczko miksujemy z wanilią, wiórkami, ksylitolem i agarem.
Masę wkładamy na wystudzony spód odstawiamy do lodówki, aż do zastygnięcia, przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.