Ryba po grecku
2021-12-01
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych (np dorsz, morszczuk, mintaj),
- 2 średnie cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- Mały seler, mały por – biała część,
- 3 szklanki wody,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 3-4 łyżki mąki do panierowania,
- Olej roślinny do smażenia,
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, oregano.
Sposób przygotowania:
- Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rybę wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu.
- Na patelni na której smażyła się ryba, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować przez 20 minut do miękkości.
- Z wywaru odlać ok pół szklanki wody połączyć z koncentratem pomidorowym.
- Następnie wymieszać wszystkie warzywa z koncentratem, zagotować i doprawić do smaku. Gorące warzywa wyłożyć na usmażona rybę, wszystko schłodzić. Rybę najlepiej przygotować wcześniej, po 1-2 dniach nabiera zamku.