Składniki:
- 600 g upieczonych buraków (najlepiej upiec dzień wcześniej około 700 g, bo odejdzie skórka – każdy burak oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach 30-45 minut, zależnie od wielkości buraka, sprawdzać czy są bardzo miękkie nożem) – można zastąpić gotowanymi, ale będzie mniej słodkie,
- 450 g obranych, bardzo dojrzałych bananów,
- 150 ml soku malinowego, najlepiej bez cukru,
- 180 g ksylitolu (jeśli sok bez cukru, to można dodać więcej ksylitolu, będzie słodsze),
- 100 g płatków owsianych, zmielonych na proszek w młynku do kawy,
- 3 łyżki łupin babki jajowatej (do kupienia w sklepach zielarskich),
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- Garść rodzynków.
Polewa
- Łyżka oleju kokosowego,
- 1-2 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao lub karobu,
- Odrobina mleka sojowego niesłodzonego.
Sposób przygotowania:
- Buraki pokroić w kostkę i dobrze zblendować; dodać pokrojone banany i dalej dobrze blendować. Masa musi być bardzo gładka.
- Do masy dodać pozostałe składniki, – bez rodzynek i jeszcze blendować.
- Do gładkiej masy dodać rodzynki.
- Średnią blaszkę do ciasta (20×30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem kokosowym. Wylać masę na blaszkę i piec około 35-45 minut w 180 stopniach, do prawie suchego patyczka. Masa będzie się leciutko ciągnąć. Zostawić do wystygnięcia i wstawić na godzinę do lodówki, żeby się scaliła.
- Przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić olej kokosowy z miodem, dodać kakao, mocno mieszać, żeby nie było grudek, dodać odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta.
- Wylać polewę na schłodzone w lodówce ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Można też ozdobić listkami świeżej mięty.
Przepis autorski, dostarczony przez Czysta Micha Bistro.