Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Pomidory faszerowane warzywnym leczo z pesto
Pomidory faszerowane warzywnym leczo z pesto
2020-09-03
Składniki:
Faszerowane pomidory:
6-8 pomidorów,
1 cebula,
1 średniej wielkości cukinia,
1 czerwona papryka,
1 bakłażan,
2 łyżki oliwy,
2-3 łyżeczki cukru,
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
Sól, pieprz.
Pesto:
1 szklanka luźno ułożonych liści oregano lub bazylii,
1/3 szklanki orzechów nerkowca (ew. pestek słonecznika/migdałów/innych orzechów czy pestek),
Oliwa z oliwek,
Sól.
Sposób przygotowania:
Ten etap robimy z wyprzedzeniem: bakłażana kroimy w drobną kostkę (ok. 1/2cm), solimy i odkładamy w durszlaku na godzinę. Po tym czasie odciskamy, pozbywając się nadmiaru wody.
Przygotowujemy resztę warzyw: cebulę kroimy w kostkę, paprykę i cukinię w 0,5-centymetrową kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, do zeszklenia. Wrzucamy bakłażana i podsmażamy, mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy cukinię i paprykę, mieszamy. Przykrywamy i dusimy około 10 minut. Pod koniec dodajemy ocet, cukier, solimy i pieprzymy. Ostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pomidory: Z każdego pomidora odcinamy „czapeczkę” i pozbywamy się nasion ze środka. Solimy wewnątrz i odstawiamy „do góry nogami” na kawałku ręcznika papierowego. Zostawiamy na około 20/30 minut.
W moździerzu lub w blenderze rozdrabniamy razem składniki pesto: zioła, orzechy i oliwę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dobrze solimy.
Pomidory napełniamy leczo i na wierzch nakładamy po łyżce pesto, ewentualnie posypujemy jeszcze pestkami.