Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Placek ze śliwkami pod kruszonką
Placek ze śliwkami pod kruszonką
2018-03-03
Składniki:
Na ciasto:
100g mąki ryżowej,
100 g mąki jaglanej,
200 g masła roślinnego,
50 g cukru kokosowego.
Składniki na kruszonkę:
200 g mąki owsianej,
100 g oleju kokosowego (w stałej formie),
3 łyżki ksylitolu,
Owoce: 1 kg śliwek węgierek,
1 łyżeczka oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem, dodajemy miękkie masło, po czym zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Kruszonka:
Składniki zagniatamy na masę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na dowolnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.
W międzyczasie przygotowujemy śliwki, które wypestkowujemy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy śliwki i dusimy ok 7-8 minut, tak aby odparowały nadmiar wody.
Na podpieczony lekko spód wykładamy śliwki, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 st.