Placek ze śliwkami pod kruszonką

2018-03-03

Składniki:

Na ciasto:

  • 100g mąki ryżowej,
  • 100 g mąki jaglanej,
  • 200 g masła roślinnego,
  • 50 g cukru kokosowego.

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki owsianej,
  • 100 g oleju kokosowego (w stałej formie),
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • Owoce: 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem, dodajemy miękkie masło, po czym zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Kruszonka:

  1. Składniki zagniatamy na masę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na dowolnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.
  3. W międzyczasie przygotowujemy śliwki, które wypestkowujemy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy śliwki i dusimy ok 7-8 minut, tak aby odparowały nadmiar wody.
  4. Na podpieczony lekko spód wykładamy śliwki, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 st.
Komentarze

Dodaj komentarz