Piernik z powidłami

2022-12-01

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru (lub jeżeli można 3/4 szklanki miodu),
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,
  • 1 szklanka soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżki siemienia lnianego – zmielonego i zalanego 6 łyżkami wrzątku,
  • 1 słoik powideł śliwowych.

*Polewa czekoladowa

  • 10 ml mleka kokosowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników oraz kardamon, mieszamy.
  2. W drugiej misce mieszamy zaparzone siemie lniane, sok z pomarańczy oraz olej kokosowy.
  3. Składniki z obu misek mieszamy ze sobą. Wlewamy do wyłożonej papierem formy, najlepiej keksówki. Pieczemy w temperaturze 180C – 60 minut.
  4. Studzimy. Piernik kroimy na pół, przekładamy powidłami, zostawiamy na całą noc w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy.

*polewę czekoladową, wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podgrzewamy, aż do połączenia się składników, cały czas mieszając. Polewamy piernik.

Komentarze

Dodaj komentarz