Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru (lub jeżeli można 3/4 szklanki miodu),
- 1/2 szklanki oleju kokosowego,
- 1 szklanka soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżki siemienia lnianego – zmielonego i zalanego 6 łyżkami wrzątku,
- 1 słoik powideł śliwowych.
*Polewa czekoladowa
- 10 ml mleka kokosowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, sodę proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników oraz kardamon, mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy zaparzone siemie lniane, sok z pomarańczy oraz olej kokosowy.
- Składniki z obu misek mieszamy ze sobą. Wlewamy do wyłożonej papierem formy, najlepiej keksówki. Pieczemy w temperaturze 180C – 60 minut.
- Studzimy. Piernik kroimy na pół, przekładamy powidłami, zostawiamy na całą noc w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy.
*polewę czekoladową, wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podgrzewamy, aż do połączenia się składników, cały czas mieszając. Polewamy piernik.