Składniki:
- 300 g wędzonego tofu,
- 100 g masła roślinnego,
- 55 g zmielonych płatków owsianych,
- 1 garść prażonych i zmielonych pestek słonecznika,
- 100 g suszonych pomidorów w zalewie,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- Sól, pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili.
Sposób przygotowania:
- Tofu bardzo dobrze rozkruszyć. dodać pozostałe składniki: drobno posiekaną cebulę; zblendowane suszone pomidory; zmielone płatki owsiane, sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać – najlepiej rękami.
- Lepić niewielkie kotleciki (formować kulkę i lekko spłaszczyć), układać na blaszce posmarowanej olejem kokosowym, lekko posmarować na górze zalewą z pomidorów, najlepiej pędzelkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 20 minut, wyjąć – delikatnie przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Można podawać z chlebkiem pita albo z ryżem, makaronem lub kaszą. Można polać ketchupem lub majonezem lub sosem – co kto lubi.
Przepis autorski, dostarczony przez Czysta Micha Bistro.