Napój sojowy

2020-01-30

Składniki:

  • 300 g ziaren soi,
  • 2 l wody,
  • Łyżka syropu z agawy lub innego słodu.

Sposób przygotowania:

  1. Soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
  2. Następnie płuczemy kilkukrotnie ziarna i blendujemy.
  3. W garnku zagotowujemy 2 l wody i dodajemy powstałą masę sojową, cały czas mieszając.
  4. Przecedzamy przez sito lub gazę, do czystego mleka dodajemy słodu wg uznania. Jeżeli smak napoju jest zbyt intensywny możemy go rozcieńczyć wodą.
  5. Pozostała po odcedzeniu pulpa to okara, można ją użyć do wypieków, pasztetów, klusek i burgerów.

 

Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i potasu. Pamiętajmy, że soi nie wolno używać w nadmiarze, dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 50 g, z uwagi na zawartość trioglikozydów, które negatywnie wpływają na pracę tarczycy i powodują powstanie wola. Przy wyborze nasion do przyrządzenia naszego napoju należy zwrócić szczególną uwagę, aby soja nie pochodziła z upraw modyfikowanych genetycznie.

Komentarze

Dodaj komentarz