Napój migdałowy

2020-01-30

Składniki:

  • 250 g migdałów obranych,
  • 1,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli nie mamy obranych migdałów, musimy je w pierwszej kolejności sparzyć, a następnie obrać. Tak przygotowane migdały namaczamy przez noc.
  2. Następnie płuczemy i odcedzamy, blendujemy, dodajemy 1,5 l wody i ponownie miksujemy.
  3. Mleko przelewamy przez sito wyłożone gazą, a następnie do dzbanka lub szklanej butelki. Możemy dosłodzić wg uznania.

 

Tak przygotowany napój jest skarbnicą wapnia. Migdały zwierają w sobie również bogactwo witamin z grupy B i E, oraz składników mineralnych takich jak wapń, potas, selen, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałą masę migdałową możemy wykorzystać do przygotowania ciast, ciastek czy deserów.

Komentarze

Dodaj komentarz