Napój konopny

2020-01-30

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanych nasion konopii,
  • 1,5 l szklanki wody,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona przepłukać kilka razy wodą. Zalać wodą by przykryły ziarenka. Odstawić na noc.
  2. Następnie ponownie przepłukać i odcedzić. Zalać 1,5 l zimnej wody i dokładnie zmiksować.
  3. Odcedzić na gęstym sitku lub gazie.

 

Nasiona konopi zawierają 24 % tłuszczu, 30 % białka i 12% błonnika. Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów. Konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit. Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6), o idealnej proporcji 1:3. Żywność konopna to także kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz K2, i mikroelementów: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.

Komentarze

Dodaj komentarz