Minutowe ciasto czekoladowe – dieta Paleo

2017-11-22

Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków.

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 4 łyżki mąki kokosowej lub nawet wiórek (będzie trochę inna faktura),
  • 4 łyżki kakao lub karobu (można je też połączyć),
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub innego paleo, ewentualnie 2 łyżki wody (kokosowej),
  • 2 łyżki oleju kokosowego, najlepiej płynnego,
  • 1 duży banan lub plantan,
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
  • Opcjonalnie: cynamon, imbir i kurkuma, wiórki kokosowe do dekoracji przed podaniem.

Przygotowanie:

  1. Mieszamy wszystkie suche składniki, np w słoiku, który zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy.
  2. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, to rozpuszczamy go i dodajemy wraz z mlekiem kokosowym oraz pokrojonym na plasterki bananem do suchych składników.
  3. Miksujemy wszystko z suchymi składnikami na gładką masę. Na koniec dodajemy przyprawy wedle uznania. Wszystkie składniki możemy też zblendować na gładką masę w blenderze.
  4. Gotową masę przelewamy do foremki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez ok. 50 minut.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz