Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków.
Składniki na porcję dla 2 osób:
- 4 łyżki mąki kokosowej lub nawet wiórek (będzie trochę inna faktura),
- 4 łyżki kakao lub karobu (można je też połączyć),
- 4 łyżki mleka kokosowego lub innego paleo, ewentualnie 2 łyżki wody (kokosowej),
- 2 łyżki oleju kokosowego, najlepiej płynnego,
- 1 duży banan lub plantan,
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
- Opcjonalnie: cynamon, imbir i kurkuma, wiórki kokosowe do dekoracji przed podaniem.
Przygotowanie:
- Mieszamy wszystkie suche składniki, np w słoiku, który zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy.
- Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, to rozpuszczamy go i dodajemy wraz z mlekiem kokosowym oraz pokrojonym na plasterki bananem do suchych składników.
- Miksujemy wszystko z suchymi składnikami na gładką masę. Na koniec dodajemy przyprawy wedle uznania. Wszystkie składniki możemy też zblendować na gładką masę w blenderze.
- Gotową masę przelewamy do foremki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez ok. 50 minut.
Smacznego!