Mazurek bezglutenowy bez pieczenia

2017-11-22

Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków.

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka namoczonych lub lekko rozgotowanych daktyli,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Krem:

  • 2 awokado,
  • 4 łyżki kakao lub karobu,
  • Opcjonalnie: łyżka miodu, trochę kurkumy.

Dekoracja:

  • To, co akurat mamy w kuchni: wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, płatki migdałowe lub owoce np. truskawki, nasiona granatu.

Przygotowanie:

  1. Składniki na spód miksujemy. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy trochę wody z moczenia / gotowania daktyli lub mleka kokosowego.
  2. Kiedy masa zrobi się wilgotna i plastyczna, wyklejamy nią foremkę (niewielką). Spód można też upiec, ale osobiście wolimy go odstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.
  3. Krem robimy w blenderze, do którego wrzucamy pokrojone na kawałki awokado, dodajemy kakao i ewentualnie trochę wody z daktyli lub mleka kokosowego, żeby ułatwić sobie blendowanie.
  4. Wyjmujemy spód z lodówki. Proponujemy wysypać przynajmniej boki wiórkami kokosowymi. Białe boki będą ładniej komponować się z ciemnym kremem.
  5. Krem nakładamy łyżką do foremki i wygładzamy. Dekorujemy. Ciasto można jeszcze lekko schłodzić. Trzeba uważać przy krojeniu, bo krem jest dość delikatny.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz