Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków.
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka namoczonych lub lekko rozgotowanych daktyli,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Krem:
- 2 awokado,
- 4 łyżki kakao lub karobu,
- Opcjonalnie: łyżka miodu, trochę kurkumy.
Dekoracja:
- To, co akurat mamy w kuchni: wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, płatki migdałowe lub owoce np. truskawki, nasiona granatu.
Przygotowanie:
- Składniki na spód miksujemy. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy trochę wody z moczenia / gotowania daktyli lub mleka kokosowego.
- Kiedy masa zrobi się wilgotna i plastyczna, wyklejamy nią foremkę (niewielką). Spód można też upiec, ale osobiście wolimy go odstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.
- Krem robimy w blenderze, do którego wrzucamy pokrojone na kawałki awokado, dodajemy kakao i ewentualnie trochę wody z daktyli lub mleka kokosowego, żeby ułatwić sobie blendowanie.
- Wyjmujemy spód z lodówki. Proponujemy wysypać przynajmniej boki wiórkami kokosowymi. Białe boki będą ładniej komponować się z ciemnym kremem.
- Krem nakładamy łyżką do foremki i wygładzamy. Dekorujemy. Ciasto można jeszcze lekko schłodzić. Trzeba uważać przy krojeniu, bo krem jest dość delikatny.
Smacznego!