Składniki:
- 1,5 szklanki maku,
- 50 g oleju kokosowego,
- 2 banany,
- Sok z połowy cytryny,
- 5 łyżek wiórków kokosowych,
- Garść rodzynek,
- Szklanka wiśni ( np z syropu, kompotu),
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
- * krem z daktyli (4 daktyle, 3 łyżki kakao, 100 ml mleka roślinnego),
- *spód z herbatników ( 1 opakowanie jasnych herbatników, 100 g masła roślinnego),
- *polewa karmelowa (pół szklanki cukru, 150 ml mleka kokosowego).
Sposób przygotowania:
- Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, następnie gotować do momentu, aż mak wchłonie całą wodę.
- Po ostudzeniu, mak zmielić w maszynce o małych oczkach.
- Do zmielonego maku dodać olej kokosowy, wszystko dobrze wymieszać. Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, zblendować, a następnie połączyć z makiem.
* Krem z daktyli
- Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić najlepiej na całą noc.
- Odcedzić, dodać 3 łyżki kakao oraz mleko roślinne – wszystko zblendować do uzyskana gładkiego kremu.
- Do masy makowo – bananowej dodać wiórki kokosowe, krem z daktyli, rodzynki, wiśnie oraz aromat pomarańczowy, wymieszać. Jeżeli masa będzie za mało słodka możną ją dosłodzić cukrem kokosowym, ksylitolem, syropem klonowym lub miodem.
* Przygotować spód
- Herbatniki pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem roślinnym.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie mocno uklepać spód z herbatników, wlać masę makową i piec 40 minut w temperaturze 180C. Po tym czasie zrobić test patyczka 🙂
- Ostudzić i pozostawić na noc bez przykrycia. Przed podaniem przyrządzić *polewę karmelową. Cukier rozpuścić na patelni, a następnie dodać mleko kokosowe, gotować aż się skarmelizuje:)