Kurczak z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą

2017-01-03

Składniki:

Kurczak:

  • 1 kurczak (ok. 2 kg),
  • olej rzepakowy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki suszonego majeranku,
  • Sól, pieprz,
  • Ćwiartka obranej cytryny,
  • Ćwiartka obranej cebuli.

Kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 3 garści liści świeżego szpinaku,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Siemię lniane* – jako zastępnik jajka,
    * siemię lniane – mielone, z dodatkiem wody, jest niezastąpionym zagęszczaczem. 1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody – zagotowane – taki jest przelicznik tego produktu na 1 jajko. Siemię lniane jest pełne zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B i E, oraz wapnia i żelaza.

Kapusta:

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • Sól, pieprz,
  • Cukier do smaku,
  • 1 łyżka octu do smaku.

Sposób przygotowania:

Kurczak:

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy na zewnątrz i w środku olejem wymieszanym z solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem.
  2. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
  3. Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.
  4. Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z lodówki. Do środka wkładamy cytrynę i cebulę, sznurkiem związujemy nogi.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
  6. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry, wlewamy 1-2 szklanek wody,
  7. Pieczemy prze 1 godzinę i 30 minut, z tym że pierwsze 30 minut bez przykrycia – po tym czasie kurczak powinien być już dobrze zrumieniony, po tym czasie przykrywamy folią aluminiową.

Kopytka:

  1. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki, ocieplone przez 30 minut w temperaturze pokojowej, przeciskamy przez praskę.
  2. Szpinak z gorącą wodą blendujemy na gładką masę.
  3. Ziemniaki mieszamy z mąką i gałką muszkatołową, dodajemy wcześniej ugotowane ostudzone siemię lniane*
    * 1 łyżkę siemienia lnianego gotujemy z 3 łyżkami wody – aż do uzyskania gęstej zawiesiny, studzimy.
  4. Dodajemy ostudzoną masę szpinakową i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei do rąk dodajemy mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodajemy wody.
  5. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, z każdego formujemy rulonik i kroimy na kopytka, wrzucamy na wrzącą , osoloną wodę.

Kapusta:

  1. Cebulę obieramy, kroimy, smażymy na oleju.
  2. Kapustę szatkujemy. dodajemy sól i ugniatamy.
  3. Do garnka przekładamy cebulę, kapustę, żurawinę, dodajemy 1 łyżkę cukru, oraz 1 łyżkę octu podlewamy 1-2 szklanek wody i dusimy ok godziny, mieszając i jeżeli trzeba podlewamy wodą.
  4. Kapusta powinna mieć słodko – kwaśny smak.
Komentarze

Dodaj komentarz