Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Kurczak z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą
Kurczak z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą
2017-01-03
Składniki:
Kurczak:
1 kurczak (ok. 2 kg),
olej rzepakowy,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki suszonego majeranku,
Sól, pieprz,
Ćwiartka obranej cytryny,
Ćwiartka obranej cebuli.
Kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
3 garści liści świeżego szpinaku,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka mąki,
Szczypta gałki muszkatołowej,
Siemię lniane* – jako zastępnik jajka,
* siemię lniane – mielone, z dodatkiem wody, jest niezastąpionym zagęszczaczem. 1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody – zagotowane – taki jest przelicznik tego produktu na 1 jajko. Siemię lniane jest pełne zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B i E, oraz wapnia i żelaza.
Kapusta:
1 główka czerwonej kapusty,
1 cebula,
1/2 szklanki suszonej żurawiny,
2 łyżki oleju rzepakowego,
Sól, pieprz,
Cukier do smaku,
1 łyżka octu do smaku.
Sposób przygotowania:
Kurczak:
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy na zewnątrz i w środku olejem wymieszanym z solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z lodówki. Do środka wkładamy cytrynę i cebulę, sznurkiem związujemy nogi.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry, wlewamy 1-2 szklanek wody,
Pieczemy prze 1 godzinę i 30 minut, z tym że pierwsze 30 minut bez przykrycia – po tym czasie kurczak powinien być już dobrze zrumieniony, po tym czasie przykrywamy folią aluminiową.
Kopytka:
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki, ocieplone przez 30 minut w temperaturze pokojowej, przeciskamy przez praskę.
Szpinak z gorącą wodą blendujemy na gładką masę.
Ziemniaki mieszamy z mąką i gałką muszkatołową, dodajemy wcześniej ugotowane ostudzone siemię lniane*
* 1 łyżkę siemienia lnianego gotujemy z 3 łyżkami wody – aż do uzyskania gęstej zawiesiny, studzimy.
Dodajemy ostudzoną masę szpinakową i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei do rąk dodajemy mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodajemy wody.
Ciasto dzielimy na kilka kawałków, z każdego formujemy rulonik i kroimy na kopytka, wrzucamy na wrzącą , osoloną wodę.
Kapusta:
Cebulę obieramy, kroimy, smażymy na oleju.
Kapustę szatkujemy. dodajemy sól i ugniatamy.
Do garnka przekładamy cebulę, kapustę, żurawinę, dodajemy 1 łyżkę cukru, oraz 1 łyżkę octu podlewamy 1-2 szklanek wody i dusimy ok godziny, mieszając i jeżeli trzeba podlewamy wodą.