Składniki:
- 112g margaryny roślinnej,
- 0,5 kubka cukru pudru (można dodać wedle uznania),
- wanilia,
- 1 jajko – zastępnik jajka odpowiadający 1 jajku np. jajka wegańskie Orgran,
- 2 kubki mąki bezglutenowej np. Schaer Mix It C,
- twarde kolorowe cukierki typu landrynki, bez nadzienia,
- opcjonalnie barwniki spożywcze,
- pisaki lukrowe, lukier, posypki bezglutenowe.
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania: 60 min.
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodać zamiennik jajka. Ucierać dalej. Przez sitko przesiać do masy 2 kubki mąki.
- Ciasto wyrobić, uformować w kulkę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Po wyciągnięciu ciasta poprószyć stolnicę mąką. Opcjonalnie podzielić ciasto na części i zafarbować barwnikami.
- Rozwałkować ciasto i wycinać kształty. W większych kształtach wycinamy dodatkowo mniej szy identyczny kształt np. mniejsze kółko w większym. Wycięte „obręcze” wkładamy na papier do pieczenia i w środku każdej obręczy układamy cukierki. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Pieczemy ciastka z cukierkami około 10min.
- Cukierek ma się w pełni rozpłynąć w ciastku. Studzimy ciastka i przyozdabiamy wedle uznania.
Przepisy autorskie, dzięki uprzejmości naszej Administratorki Grup Wsparcia,
Kolety Politacha.