Krem z buraków
2021-12-01
Składniki na krem z buraków:
- 12 buraków średniej wielkości,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- Szklanka soku jabłkowego, najlepiej mętnego,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki śmietanki ryżowej,
- Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego.
Krem – przygotowanie:
- Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie.
- Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 obieramy, kroimy, następnie, zalewamy sokiem i wywarem oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak aby podkreśliły świąteczną atmosferę.