Korzenne ciasto pomidorowo-bananowe

2019-09-03

Składniki:

  • 240g pomidorów z puszki,
  • 1-2 bardzo dojrzałe banany (150g po obraniu, w sezonie banany można zastąpić puree z pieczonej dyni),
  • 130g brązowego cukru,
  • 100g oleju,
  • 2 pełne łyżki tahiny – pasty z sezamu (wzbogaca smak ciasta, ale jeśli jej nie mamy – możemy zastąpić 3 dodatkowymi łyżkami oleju),
  • 350g mąki,
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Duża szczypta soli,
  • Opcjonalnie: garść drobnych rodzynek, garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

  1. Jeśli używamy rodzynek, zalewamy je wodą lub naparem herbacianym.
  2. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, kiedy poczujemy ich przyjemny, orzechowy zapach.
  3. Pomidory z puszki blendujemy lub przecieramy przez sitko (pozbywamy się pestek i fragmentów skórek).
  4. Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Wszystkie mokre składniki mieszamy razem w jednej misce.
  5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy z przyprawą do piernika i solą. Zawartość tej miski przesypujemy do mokrych składników i mieszamy tylko do połączenia. Nie mieszać za bardzo, nie korzystać z miksera.
  6. Pod koniec dorzucamy grubo posiekane orzechy i odsączone rodzynki. Mieszamy w kilku  ruchach i przekładamy całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy „do suchego patyczka”, około 45 minut, grzanie góra-dół, 180°C (piekarnik wcześniej nagrzany). Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień. Można podawać z solą, z porcją powideł albo oblane ciemną czekoladą.
Komentarze

Dodaj komentarz