Kalafiora najlepiej umyć wcześniej i dokładnie wysuszyć na papierowych ręcznikach.
Wymieszać w misce suche składniki ciasta. Następnie, mieszając trzepaczką, wlewać piwo. Zamieszać do utworzenia gładkiego ciasta bez grudek. Ostawić na 1/2 godziny.
W tym czasie zrobić salsę. Do rondelka wrzucić: przecier, drobno posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Gotować około 10 minut. Następnie dodać cukier, ocet i przypra wy i gotować kolejne 5 minut. W filiżance rozmieszać skrobię z łyżką wody i wlać do rondelka, mieszając. Zagotować całość i przełożyć do miski do ostudzenia.
Do ciasta wrzucić różyczki kalafiorowe i dokładnie wszystko zamieszać, żeby całe pokryły się ciastem. W garnku rozgrzać około 1l oleju. Olej jest odpowiednio rozgrzany, jeśli po wrzuceniu kalafiora od razu skwierczy i otacza go bąbelkami. Partiami smażymy różyczki kalafiora, po kilka minut. Odsączyć z tłuszczu i podawać z pomidorową salsą.