Składniki:
Na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 szklanka mleka roślinnego – najlepsze będzie waniliowe,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1/3 szklanki oleju.
Na jagodowe nadzienie:
- 500 g jagód,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Drożdże kruszymy, wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, zasypujmy cukrem, i odstawiamy na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły się rozpuszczać. Następnie zalewa my mlekiem roślinnym, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodajemy sól, wanilię, olej i delikatnie mieszamy.
- Stopniowo przesiewamy mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, powinno być gładkie i elastyczne. Przy wyrabianiu możesz podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo ciasto wyjdzie twarde.
- Wyrobione ciasto, należy delikatnie oprószyć mąką, odstawić w ciepłe miejsce pod przykrytą ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia.
- Składniki farszu wymieszać w miseczce.
- Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki. Przełożyć na nią ciasto, wyrobić, a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość około 5 mm, wyciąć za pomocą szklanki okręgi.
- Nałożyć nadzienie i skleić ciasto tak, aby wyszła podłużna bułeczka. Jagodzianki należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ostawić na około 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. i pieczemy przez około 18-20 minut, do czasu, aż się zarumienią.
- Jeszcze gorące najlepiej jest posmarować gęstym lukrem, który przygotujesz z soku z cytryny lub limonki oraz cukru pudru.