Jaglanka

2018-12-02

Składniki:

  • 2 filiżanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • Szczypta kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • Szczypta suszonego imbiru,
  • Łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • Orzechy laskowe lub migdały (namoczone i bez skórki) wg smaku,
  • Owoce: banany, maliny, borówki, brzoskwinia – wg upodobania,
  • Masło ghee waniliowe.

Przygotowanie:

  1. 2 filiżanki kaszy jaglanej płuczemy 2-3 razy pod bieżąca wodą, odsączamy. Gotujemy kaszę jaglaną z wodą w proporcji 1:2 do momentu lekkiego rozgotowania, nie na sypko. Pod koniec
    gotowania dodajemy łyżkę masła ghee waniliowego, lekko mieszamy.
  2. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.
  3. Do ugotowanej kaszy jaglanej z ghee waniliowym dodajemy mleko kokosowe, kilka cienkich plastrów owoców, kardamon, cynamon, miód. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  4. Nakładamy do misek, na wierzch kładziemy łyżkę masła ghee waniliowego, owoce, orzechy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dla osób, które nie mogą jeść orzechów, proponujemy dodać pestki dyni lub słonecznika, a zamiast mleka kokosowego, mleko ryżowe.

 

Kasza jaglana to wielkie dobrodziejstwo w naszej kuchni. Bardzo smaczna i komponująca się właściwie ze wszystkimi smakami, ale przede wszystkim zdrowa. Ze względu na jej odczyn używamy ją w dietach leczących zakwaszenie i zanieczyszczenia organizmu. Leczy też stany zapalne, dlatego stosujemy ją też przy atopowym zapaleniu skóry. W połączeniu z kardamonem, imbirem, kurkumą i cynamonem stanowi mocny oręż dla osób żyjących z atopią.

Komentarze

Dodaj komentarz