Gdzie znajdziemy alergeny?

Alergeny mogą być wdychane, połknięte (zjedzone lub połknięte), nałożone na skórę lub wstrzyknięte do organizmu w postaci leku lub przypadkowo przez użądlenie przez owada. Objawy i stany, które z tego wynikają, w dużej mierze zależą od drogi „wejścia”i rodzaju alergenu. Struktura chemiczna alergenów wpływa bezpośrednio na sposób narażenia na te substancje.

Pyłki lotne (aeroalergeny), mają na przykład niewielki wpływ na skórę. Są łatwo wdychane, przez co powodują więcej objawów ze strony nosa i układu oddechowego, z ograniczonymi objawami skórnymi. Kiedy alergeny zostaną połknięte lub wstrzyknięte, mogą podróżować do innych części ciała i wywoływać objawy odległe od miejsca ich „wejścia”. Na przykład, alergeny w żywności mogą powodować uwalnianie mediatorów w skórze i powodować pokrzywkę.

 

 

Specyficzna struktura białkowa określa charakterystykę alergenu. Białko kota, Fel d 1, z Felis domesticus (udomowiony kot), jest dominującym alergenem kota. Każdy alergen ma unikalną strukturę białkową, która prowadzi do jego alergicznych cech.

 

We wdychanym powietrzu

Oprócz tlenu powietrze zawiera wiele różnych cząstek, w tym alergeny. Typowymi chorobami wywoływanymi przez alergeny w powietrzu są: katar sienny, astma i alergiczne zapalenie spojówek. Następujące alergeny mogą wywoływać reakcje alergiczne, podczas wdychania przez uczulone osoby.

   pyłki z drzew, traw i / lub chwastów

   roztocza

   białka zwierzęce, w tym łupież, skóra i / lub mocz

   zarodniki pleśni

   części ciała owadów, zwłaszcza karaluchów

 

W tym, co spożywamy

Żywność i leki mogą również powodować reakcje alergiczne, z których niektóre mogą być ciężkie. Reakcje te często rozpoczynają się od miejscowego mrowienia lub świądu, a następnie mogą prowadzić do wysypki lub dodatkowych objawów, takich jak obrzęk, nudności, wymioty, biegunka lub trudności w oddychaniu. Oto dwa najczęstsze alergeny, które są spożywane:

Pokarmy: Najczęstsze alergeny pokarmowe to mleko krowie, jaja, orzechy ziemne, pszenica, soja, skorupiaki, ryby płetwiaste i sezam. Alergie na mleko krowie, jaja, pszenicę i soję występują najczęściej u dzieci i często ustępują, z czasem. Najczęstsze alergeny u dorosłych to orzeszki ziemne, orzechy z drzew i skorupiaki. Należy zauważyć, że gluten nie jest powszechną alergią pokarmową, a prawdziwa nadwrażliwość na gluten lub inaczej celiakia jest zależna od innego rodzaju przeciwciała (nie IgE, ale IgA), a także prowadzi do różnych objawów (w tym przewlekłego dyskomfortu w jamie brzusznej, nudności, wymioty, zmiana stolca, niedokrwistość).

Leki: Chociaż każdy lek może wywoływać reakcję alergiczną, typowe przykłady obejmują jednak antybiotyki (takie jak penicylina) i środki przeciwzapalne, takie jak aspiryna i ibuprofen. Warto zauważyć, że wiele osób, które myślą, że są uczulone na leki, faktycznie może tolerować lek bez trudności.

 

W tym, co dotyka naszej skóry

Kontaktowe zapalenie skóry, de facto jest stanem zapalnym, który spowodował kontakt z substancją drażniącą. Większość tego typu reakcji są to reakcje nieobejmujące IgE (IgE niezależne) i są raczej spowodowane przez inny typ komórek zapalnych. Główne substancje, które powodują alergiczne kontaktowe zapalenie skóry to:

   niektóre rośliny trujące (sumak, bluszcz, dąb)

   chemikalia/detergenty

   barwniki

   metale ciężkie (głównie nikiel i chrom)

   niektóre kosmetyki lub ich składniki

 

W tym co „wstrzyknięto” w nasze ciało

Najcięższe reakcje występują często, gdy alergeny są wstrzykiwane do organizmu i uzyskują bezpośredni i szybki dostęp do krwiobiegu. Dostęp dożylny niesie ze sobą zwiększone ryzyko reakcji ogólnoustrojowych, takich jak anafilaksja. W tym przypadku przez „wstrzyknięcie” rozumiemy, zarówno celowe działanie człowieka (leki podawane dożylnie), jak i na przykład użądlenie owada. Występujące powszechnie, wstrzykiwane alergeny mogą powodować ciężkie reakcje alergiczne. Są to zazwyczaj (alergeny):

   jad owadów błonkoskrzydłych

   leki podane w iniekcji 

 

Czytaj więcej:

 

  >> Czym jest alergia?

 

 

 

  >> Co powoduje alergie?

 

 

 

 

  >> Kto jest narażony na alergie i dlaczego?

 

 

 

 

  >> Jakie są powszechne rodzaje stanów alergicznych i jakie są główne objawy alergii?

 

 

 

 

  >> Gdzie znajdziemy alergeny?

 

 

 

 

  >> Jak diagnozuje się alergie?

 

 

 

 

  >> Jacy specjaliści zajmują się alergikami?

 

 

 

 

  >> Jakie są opcje leczenia i leki na alergie?

 

 

 

 

  >> Czy istnieją domowe sposoby na alergie?

 

 

 

 

  >> Jakie są rokowania dla alergików?

 

 

 

 

  >> Czy można zapobiegać alergiom?

 

 

 

 

 

Udostępnij stronę znajomym