Wydawnictwa PTCA

<iframe style="width:550px;height:350px" src="http://anyflip.com/bookcase/cleod/red"  seamless="seamless" scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" allowfullscreen="true" ></iframe>

W 2018 roku, Na czele listy najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców znalazły się truskawki, szpinak i nektarynki, następnie jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, pomidory, seler. Z kolei na czele najmniej skażonych produktów wymieniono: awokado, kukurydzę i ananasy, następne w kolejności są kapusta, cebula, groszek, papaja, szparagi, mango, bakłażany.

 

Naukowcy z Environmental Working Group, co roku, na podstawie testów laboratoryjnych przeprowadzonych przez FDA i amerykański program badań pestycydów Departamentu Rolnictwa, tworzą ranking najbardziej skażonych owoców i warzyw. Analiza na 2018 r. obejmowała prawie 39 000 próbek. W testach znaleziono 230 różnych pestycydów i produktów ich rozpadu. Produkty rozkładu są substancjami, które powstają, gdy pestycydy mieszają się ze środowiskiem i mogą również być toksyczne.

Listy mogą pomóc ludziom rozważyć zakup niektórych organicznych owoców i warzyw w celu zmniejszenia ekspozycji na pestycydy. Żywność ekologiczna, to żywność uprawiana bez syntetycznych chemikaliów lub nawozów sztucznych, inżynierii genetycznej, promieniowania i osadów ściekowych. Żywność ekologiczna jest droższa i może stanowić przeszkodę dla niektórych, ale ludzie nie powinni ograniczać jedzenia owoców i warzyw, jeśli nie mogą sobie pozwolić na ekologiczne, zastrzegają badacze. Ważne jest też kupowanie żywności ekologicznej w określonym czasie. Rodziny z małymi dziećmi powinni uniknąć żywności z wyższymi pozostałościami pestycydów, zwłaszcza, że badania wykazały związek między niektórymi pestycydami, takimi jak chloropiryfos a rozwojem i reakcjami mózgu u dzieci.Badacze również podkreślają, aby myć produkty w zwykłej wodzie z kranu, co prawdopodobnie nie pozbawi owoców i warzyw wszystkich pozostałości pestycydów,ale zredukuje ilość wirusów i bakterii. 

Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/60 z 19 stycznia 2016 r. na temat najwyższych dopuszczalnych poziomów (NDP) chloropiryfosu w określonych produktach oraz na ich powierzchnie określa nowe, niższe niż dotychczas, kryteria w stosunku do niektórych produktów pochodzenia roślinnego. W Polsce obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów (NDP) pozostałości chloropiryfosu, skutkujące ograniczeniem użycia tej substancji czynnej, dotyczy następujących upraw: ziemniaków, buraków cukrowych, kapusty i jabłek.

 

Kliknij i sprawdź przepisy kulinarne dla alergików od PTCA

Kliknij i pobieraj bezpłatne wydania kwartalnika "ATOPIA

Udostępnij stronę znajomym