Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Gotowane krakersy z ziołami
Gotowane krakersy z ziołami
2020-09-03
Składniki:
250g mąki,
70g oliwy z oliwek,
90ml wody,
1 łyżka octu winnego,
7g soli,
1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (można użyć swoich ulubionych ziół),
Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać w misce z rozmarynem i chili. W drugiej misce roztrzepać wodę, sól, ocet i oliwę.
Wlać mokre składniki do miski z wodą i wyrobić ciasto, wygniatając je przez kilka minut (jak ciasto na pierogi).
Przykryć i odstawić na 1/2 godziny. Ponownie zagnieść i odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego w łupinie. Każdy kawałek rolować, jak przy robieniu ślimaków z plasteliny i zlepić razem końce, tworząc pierścień.
Zagotować w garnku wodę. Do wrzątku wrzucać turami nasze pierścienie, zamieszać i gotować tylko do wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać z wody łyżką cedzakową, prosto na bawełnianą ściereczkę.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 200 stopniach.