Czy można zapobiegać alergiom?

2018-05-29

Równolegle z ciągle rosnącą częstością występowania chorób alergicznych, w wielu badaniach badano czynniki ryzyka dla alergików i sposoby ich modyfikacji, aby potencjalnie zapobiegać alergiom. Rozwój alergii jest wynikiem złożonej zależności między genotypem osoby, a jej interakcją ze środowiskiem. Posiadanie członków rodziny z chorobami alergicznymi, też zwiększa ryzyko alergii. Liczne uwarunkowania środowiskowe, takie jak karmienie piersią, cięcia cesarskie, dieta podczas ciąży, poziom witaminy D, stosowanie antybiotyków, stosowanie probiotyków, ekspozycja na zwierzęta, ekspozycja na zanieczyszczenia i dieta w okresie niemowlęcym – mogą również wpływać na rozwój alergii. Spośród wszystkich dotychczas zbadanych czynników wydaje się, że wprowadzenie wysokoalergicznej żywności do diety dziecka przed […]

Pełna wersja artykułu dostępna tylko dla Członków PTCA

Członkostwo PTCA oznacza:

  • unikalny dostęp do rzetelnej wiedzy
  • uczestnictwo w szkoleniach, wydarzeniach i projektach wsparcia
  • bezpłatne konsultacje psychologiczne i dietetyczne
  • cyfrowa, bezpłatna prenumerata kwartalnika "Atopia"
  • darmowe produkty do testowania