Pyszne i oryginalne ciasto w diecie bezmlecznej i bezjajecznej.
Składniki:
Na ciasto (tortownica 18 cm):
- 2 puszki konserwowej czerwonej fasoli,
- 3 małe dojrzałe banany,
- 3-4 łyżki musu z jabłek (opcjonalnie),
- 4 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob),
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub zamiennie zwykły olej rzepakowy),
- 6 łyżeczek cukru trzcinowego (lub zamiennie np. Stevia),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub zamiennie 2 łyżeczki sody oczyszczonej).
Na polewę czekoladową:
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny z tłuszczów roślinnych-bez mleka i masła),
- 3 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob),
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki napoju roślinnego, tzw. „mleko”: jaglane/ryżowe/orkiszowe/migdałowe.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Ustawiamy piekarnik do rozgrzania na 180° C (termoobieg).
- Czerwoną fasolę należy bardzo dokładnie wypłukać.
- Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski. Można dodać mus z jabłek (ciasto będzie wtedy „lżejsze” ale nie jest to konieczne). Składniki bardzo dokładnie blendujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy – ok. 10 min.
- Masę z miski należy przelać do tortownicy – tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ciasto w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 30 minut.
- Po upływie 30 minut przełączamy piekarnik na opcję „grzanie góra+dół” i pieczemy ciasto, jeszcze przez 10 minut.
- Po zakończeniu pieczenia (ciasto urośnie), nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Aby uniknąć „opadnięcia: ciasta, należy je studzić w stygnącym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Po częściowym wystudzeniu, ciasto należy wyjąć i wierzch posmarować przygotowaną w międzyczasie polewą czekoladową własnej roboty.
- Wierzch ciasta można posypać/udekorować wg upodobań i możliwości np. wiórki kokosowe, owoce liofizowane lub kandyzowane.
- Chwilkę odczekać do stężenia polewy. Ciasto gotowe do jedzenia. Można spożywać lekko ciepłe.
Polewa czekoladowa własnej roboty:
- Olej kokosowy, „mleko” oraz cukier rozpuścić w rondelku.
- Do gorącej płynnej cieczy, dodać kakao.
- Mieszać na wolnym ogniu, do uzyskania jednolitej masy o ciemnym czekoladowym kolorze.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, odstawić do ostygnięcia.
Nadwyżkę czekolady, po posmarowaniu wierzchu brownie, można wykorzystać do zrobienia pysznych ciasteczek, smarując polewą wewnętrzną cześć 2 płatków andrutów, złożonych w „kanapkę”.
Smacznego!