Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli

2019-01-01

Pyszne i oryginalne ciasto w diecie bezmlecznej i bezjajecznej.

Składniki:

Na ciasto (tortownica 18 cm):

  • 2 puszki konserwowej czerwonej fasoli,
  • 3 małe dojrzałe banany,  
  • 3-4 łyżki musu z jabłek (opcjonalnie),
  • 4 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob),
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub zamiennie zwykły olej rzepakowy),
  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego (lub zamiennie np. Stevia),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub zamiennie 2 łyżeczki sody oczyszczonej).

Na polewę czekoladową:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny z tłuszczów roślinnych-bez mleka i masła),
  • 3 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob),
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki napoju roślinnego, tzw. „mleko”: jaglane/ryżowe/orkiszowe/migdałowe.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ustawiamy piekarnik do rozgrzania na 180° C (termoobieg).
  3. Czerwoną fasolę należy bardzo dokładnie wypłukać.
  4. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski. Można dodać mus z jabłek (ciasto będzie wtedy „lżejsze” ale nie jest to konieczne). Składniki bardzo dokładnie blendujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy – ok. 10 min.
  5. Masę z miski należy przelać do tortownicy – tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ciasto w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 30 minut.
  6. Po upływie 30 minut przełączamy piekarnik na opcję „grzanie góra+dół” i pieczemy ciasto, jeszcze przez 10 minut.
  7. Po zakończeniu pieczenia (ciasto urośnie), nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Aby uniknąć „opadnięcia: ciasta, należy je studzić w stygnącym piekarniku  z uchylonymi drzwiczkami.
  8. Po częściowym wystudzeniu, ciasto należy wyjąć i wierzch posmarować przygotowaną w międzyczasie polewą czekoladową własnej roboty.
  9. Wierzch ciasta można posypać/udekorować wg upodobań i możliwości np. wiórki kokosowe, owoce liofizowane lub kandyzowane.
  10. Chwilkę odczekać do stężenia polewy. Ciasto gotowe do jedzenia. Można spożywać lekko ciepłe.

Polewa czekoladowa własnej roboty:

  1. Olej kokosowy, „mleko” oraz cukier rozpuścić w rondelku.
  2. Do gorącej płynnej cieczy, dodać kakao.
  3. Mieszać na wolnym ogniu, do uzyskania jednolitej masy o ciemnym czekoladowym kolorze.
  4. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, odstawić do ostygnięcia.

Nadwyżkę czekolady, po posmarowaniu wierzchu brownie, można wykorzystać do zrobienia pysznych ciasteczek, smarując polewą wewnętrzną cześć 2 płatków andrutów, złożonych w „kanapkę”.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz