Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Chińskie ciasteczka z zielonego groszku
Chińskie ciasteczka z zielonego groszku
2018-09-02
Składniki:
250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
150 ml oleju,
150 g cukru pudru,
300 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej,
Można dodać skórkę z cytryny lub kilka kropli miętowych.
Przygotowanie:
Groszek zmiksować w blenderze. W czasie miksowania można dolać olej, żeby uzyskać idealnie gładką masę. Dodać cukier, a potem dosypywać mąkę, aż do uzyskania gładkiego ciasta zdatnego do lepienia.
Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. W każdej zrobić dołek. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 170OC, pilnując, żeby się nie zrumieniły, bo stracą zielony kolor.