Bułeczki Hokkaido

2018-09-02

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • Szczypta soli,
  • 10 g drożdży liofilizowanych (lub 25 g świeżych)
  • 100 g margaryny nieutwardzanej lub oleju kokosowego,,
  • 1 szklanka ulubionego napoju roślinnego (np. ryżowego, jaglanego) lub wody,
  • 1 szklanka przecieru z dyni Hokkaido.

Nadzienie:

  • Konfitura z owoców róży.

Przecier:

  • 1 dynia Hokkaido,
  • Lub 1-1,5 kg innego rodzaju dyni.

Przygotowanie:

Przecier z dyni:

  1. Pokrojoną na kawałki dynię upiec do miękkości w temperaturze 180oC. Odciąć skórę i zmiksować miąższ. Przecier dyniowy można zapasteryzować lub zamrozić.

Ciasto:

  1. Zmieszać mąkę, cukier, cukier z wanilią, sól i drożdże.
  2. Margarynę roztopić, dodać do niej napój roślinny (lub wodę), przecier dyniowy i połączyć z sypkimi składnikami.
  3. Wyrobić ciasto i zostawić je w cieple na ok 60 minut, aż podwoi objętość. Znowu lekko wyrobić, formować z ciasta kulki, zawijając w środku po łyżeczce konfitury. Bułki przykryć cienką ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na 30-40 minut), Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180oC. Można je także usmażyć jak pączki.

 

Dynia Hokkaido to jedna z odmian dyni, łatwo dostępna w polskich sklepach. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i bardzo twardą skóra, którą się bardzo trudno obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni – jest mniejsza (waga sięga 2-3 kg) i twardsza. Zupki i inne potrawy z dyni Hokkaido poleca się dzieciom ze względu na dużą zawartość witamin i karotenu. Warto wiedzieć, że dynie nie wiążą fosforanów z ziemi w przeciwieństwie np. do marchewki. Ma właściwości odtruwające i oczyszczające – pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby. Jedną z jej zalet jest to, że nie rozpada się w czasie gotowania. 

Komentarze

Dodaj komentarz