Boczniaki z żurawiną a la śledzik

2022-12-01

Coś dla rybnych niejadków.

Składniki:

  • 250 g boczniaków,
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli,
  • 2 garście suszonej żurawiny.

Marynata:

  • 1/4 szklanki oleju lnianego, 
  • 1 łyżka octu z białego wina,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka gorącej wody,
  • 3 liści laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 4-5 goździków (lekko rozkruszonych),
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 kulki jałowca,
  • Łyżeczka syropu z agawy lub miodu,
  • Sól, kilka ziarenek kolendry, trochę oleju z pestek winogron.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokroić w paski wzdłuż blaszek, przełożyć do miski, polać odrobiną oleju i posolić. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki były otoczone olejem z solą. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 200 stopniach, 15-20 minut.
  2. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki marynaty.
  3. Połowę upieczonych boczniaków ułożyć w szklanej misce, zalać połową marynaty, posypać połową pokrojonej w cienkie paseczki czerwonej cebuli i posypać garścią żurawiny. Zrobić drugą warstwę – boczniaki, marynata, cebula, żurawina. Odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, lepiej na dłużej. Mogą stać nawet 10 dni. Podawać posypane natką pietruszki.

Przepis autorski, dostarczony przez Czysta Micha Bistro.

Komentarze

Dodaj komentarz