Coś dla rybnych niejadków.
Składniki:
- 250 g boczniaków,
- 1/2 dużej czerwonej cebuli,
- 2 garście suszonej żurawiny.
Marynata:
- 1/4 szklanki oleju lnianego,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka gorącej wody,
- 3 liści laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 4-5 goździków (lekko rozkruszonych),
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 kulki jałowca,
- Łyżeczka syropu z agawy lub miodu,
- Sól, kilka ziarenek kolendry, trochę oleju z pestek winogron.
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokroić w paski wzdłuż blaszek, przełożyć do miski, polać odrobiną oleju i posolić. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki były otoczone olejem z solą. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 200 stopniach, 15-20 minut.
- W tym czasie wymieszać wszystkie składniki marynaty.
- Połowę upieczonych boczniaków ułożyć w szklanej misce, zalać połową marynaty, posypać połową pokrojonej w cienkie paseczki czerwonej cebuli i posypać garścią żurawiny. Zrobić drugą warstwę – boczniaki, marynata, cebula, żurawina. Odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, lepiej na dłużej. Mogą stać nawet 10 dni. Podawać posypane natką pietruszki.
Przepis autorski, dostarczony przez Czysta Micha Bistro.