Każdy producent żywności jest zobligowany do wypisania szczegółowego składu swoich wyrobów. Wiadomo, nie wszystkie z nich są korzystne dla naszego zdrowia. Często konserwanty, barwniki czy inne substancje chemiczne są zakamuflowane pod różnymi nazwami. Takie pisanie nie "wprost" przez producentów ma zachęcić do kupowania właśnie ich wyrobów.
Podczas codziennych zakupów bardzo trudno znaleźć żywność wolną od substancji dodatkowych. Wiadomo najlepiej kupować ekologiczną w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak nie zawsze ma się czas i ochotę na poszukiwania takowych. Podpowiadamy zatem na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów i jak czytać etykiety by znaleźć najlepsze produkty.
Szkodliwe dla zdrowia substancje dodawane do naszej żywności
- olej palmowy, utwardzony olej palmowy
- tłuszcze trans
- dodatkowy cukier pod różnymi postaciami: syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, cukier trzcinowy, sacharoza, glukoza, cukier inwertowany, dekstryna, dekstroza, słód
- niektóre symbole E
Olej palmowy
Znajduje się w wielu produktach, jednak nie zawsze jest on wymieniony z nazwy. Producenci by zamaskować jego dodawanie zamiennie używają nazwy „olej roślinny”, co w większości przypadków oznacza właśnie tani olej palmowy.
Nasycone kwasy tłuszczowe
ważne, aby ich ilość w diecie była jak najbliższa zeru. Spożywane w nadmiarze prowadzą do wzrostu „złego” cholesterolu, odpowiadającemu za szereg schorzeń sercowo-naczyniowych. Międzynarodowe normy jasno mówią o tym, by o ile to możliwe tłuszcze nasycone wyeliminować z diety.
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans, izomery trans kwasów tłuszczowych, utwardzony czy uwodorniony tłuszcz roślinny to określenia dla najbardziej niezdrowego rodzaju tłuszczu, który nie powinien występować w czyjejkolwiek diecie. Niestety żywność wysoko przetworzona, szczególnie słodycze i produkty cukiernicze, zawierają znaczne ich ilości. Często producenci nie podają informacji o zawartości tłuszczy trans, pomimo że ich obecność jest znaczna. Z kolei produkty, które maja taką informację, posiadają ją w celu „pochwalenia się”, że zawierają ich małą ilość i zachęcenia do zakupu.
Cukier nie krzepi
Zwykle zaraz pod ilością węglowodanów, producenci podają ilość cukru. Ważne jest, aby ta ilość była jak najmniejsza. O ile węglowodanów złożonych nie należy się obawiać, o tyle cukrów prostych pochodzących z przetworzonej żywności (a zazwyczaj o takiej mówimy w przypadku etykiet) należy ograniczać.
Symbole E
Ogólnie symbolem „E” są oznaczone substancje dodatkowe dodane do produktu. Natomiast z 3-cyfrowej liczby można wyczytać, do jakiej grupy się zaliczają i tak:
- barwniki (E 100-199)
- substancje konserwujące (E 200-299)
- przeciwutleniacze i synergenty (E 300-399)
- stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające (E 400-499)
- spulchniacze (E 500-599) - wzmacniacze smaku i zapachu (E 600-699).
Nie wszystkie produkty „E” są szkodliwie niektóre to naturalne, korzystne dla naszego zdrowia substancje.
"E" korzystne dla zdrowia | "E" którego należy się wystrzegać |
|
|
Czytaj część III artykułu TUTAJ