czytaj_etykiety

Wybierając produkty spożywcze do swojego domu za pewne liczysz, że są one dobre dla Twojego zdrowia. Okazuje się, że mimo podobnej nazwy ich składy mogą znacząco różnić się od siebie. Wbrew pozorom cena niewiele mówi o jakości kupowanej żywności. Sprawdź co może znaleźć się na etykietach i jak prawidłowo to odczytywać.

W mediach często pojawiają się slogany typu „patrz na skład”, „kupuj zdrową żywność”. Jednak te truizmy nie pomagają podjąć właściwej decyzji zakupowej. Poniżej przygotowaliśmy kilka wskazówek – podstawowych zasad jak prawidłowo czytać etykiety. Przydadzą się one nie tylko alergikom czy atopikom, ale również osobom dbającym o swoje zdrowie.

Co kryje się pod nazwą produktu?

Praktycznie każdy ma swoje preferencje jeśli chodzi o żywność. Zwykle to marka czy kolor opakowania decyduje o tym, że ten konkretny produkt znajdzie się na liście zakupów. Nazwa ma drugorzędne znaczenie, a to właśnie ona mówi najwięcej. Wbrew pozorom istnieje spora różnica pomiędzy jogurtem truskawkowym, a jogurtem o smaku truskawkowym. Teoretycznie w truskawkowym powinny znaleźć się owoce. Formuła „o smaku” natomiast informuje, że w produkcie są substancje chemiczne imitujące naturalne składniki.

Na pierwszy rzut oka odpowiedź na pytanie, który jogurt jest zdrowszy powinna być oczywista. Jednak dopiero po dalszej analizie jogurtu można zobaczyć, że producenci dodają do nich cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. W takim wypadku przestaje on być korzystny dla naszego zdrowia, a staje się zwykłym łakociem. Wczytując się w skład warto sprawdzić co jeszcze kryje się w danym jogurcie.

Skład prawdę Ci powie

I to dosłownie, ponieważ nie jest on tworzony w przypadkowej kolejności. Producenci tworząc ciąg składników i dodatków zaczynają od surowców, których jest najwięcej (w przypadku produktów jednoskładnikowych takich jak kasza jęczmienna, cukier, mąka itp. nie mają takiego obowiązku). W spisie znaleźć można także nazwy substancji dodatkowych (np. glutaminian sodu) lub ich numery (np. E-621).

Informacje na etykietach są szczególne istotne dla osób, które z powodów zdrowotnych (alergie, nietolerancje) nie mogą spożywać danego składnika. Warto pamiętać, że sama nazwa nie określa składu produktu, może też się on zmieniać w czasie. Często te alergizujące substancje jak mleko, zboża czy orzechy są specjalnie wytłuszczone. Jednak dla własnego bezpieczeństwa warto każdorazowo zapoznać się z etykietą.

Może zawierać, czy zawiera?

Z punktu widzenia alergika formułka "produkt może zawierać..." jest wyjątkowo problematyczna. Zwykle tego typu zapis odnosi się do najczęściej spotykanych silnych składników alergennych, takich jak: jaja, orzechy, sezam, białka mleka krowiego, skorupiaki, gorczyca czy seler.

To zdanie na etykiecie pojawia się wówczas gdy producent w swoim zakładzie, gdzie powstają różne artykuły spożywcze, używa którejkolwiek z substancji alergennych. Nie jest on bezpośrednio dodawany do wybranej żywności, ale może się w niej znaleźć. Można zatem założyć, że w naszym produkcie tego alergenu być nie powinno, ale istnieje prawdopodobieństwo, że jest inaczej.

Jedzenie „wysokiego ryzyka”

W Polsce, pomimo wprowadzonych już ponad rok temu przepisów, takie miejsca jak restauracje czy bary nie przestrzegają zasad. Bardzo często nie informują w kartach menu o potencjalnych alergenach znajdujących się w potrawach. Prawo co prawda zobowiązało restauratorów do zamieszczania przy każdej potrawie oznaczeń najistotniejszych alergenów -jednak to tylko teoria. Wynika ona najczęściej z niewiedzy na temat zagrożeń zdrowotnych dla osób uczulonych, niż z braku zainteresowania potrzebami klientów. Niestety jesteśmy tutaj niechlubnym wyjątkiem. Przykładowo w Chorwacji, krainie turystycznej, oznaczanie w restauracji potraw specjalnymi kodami odpowiednimi dla konkretnych alergenów, to standard.

Czytaj część II artykułu TUTAJ

 

>>> Podobał się artykuł ? Sprawdź nasz kwartalnik "Atopia" - wszystkie numery, bezpłatnie do pobrania TUTAJ

>>> Chcesz więcej informacji i benefitów od PTCA? Zostań Członkiem PTCA (członkostwo jest bezpłatne). Zarejestruj się  TUTAJ

Udostępnij stronę znajomym