Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków

 

Składniki

Spód

·       1 szklanka namoczonych lub lekko rozgotowanych daktyli

·       2 szklanki wiórków kokosowych

·       1/2 łyżeczki cynamonu

 

 

 

 

 

Składniki

Krem

·       2 awokado

·       4 łyżki kakao lub karobu

·       Opcjonalnie:

·       łyżka miodu, trochę kurkumy

 

Dekoracja

To, co akurat mamy w kuchni: wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, płatki migdałowe lub owoce np. truskawki, nasiona granatu

 

Przygotowanie

Składniki na spód miksujemy. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy trochę wody z moczenia / gotowania daktyli lub mleka kokosowego.

 

Kiedy masa zrobi się wilgotna i plastyczna, wyklejamy nią foremkę (niewielką). Spód można też upiec, ale osobiście wolimy go odstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.

 

Krem robimy w blenderze, do którego wrzucamy pokrojone na kawałki awokado, dodajemy kakao i ewentualnie trochę wody z daktyli lub mleka kokosowego, żeby ułatwić sobie blendowanie.

 

Wyjmujemy spód z lodówki. Proponujemy wysypać przynajmniej boki wiórkami kokosowymi. Białe boki będą ładniej komponować się z ciemnym kremem.

 

Krem nakładamy łyżką do foremki i wygładzamy. Dekorujemy. Ciasto można jeszcze lekko schłodzić. Trzeba uważać przy krojeniu, bo krem jest dość delikatny.

 

Smacznego!

Udostępnij stronę znajomym