Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków

 

Składniki na porcję dla 2 osób

 

·       4 łyżki mąki kokosowej lub nawet wiórek (będzie trochę inna faktura)

·       4 łyżki kakao lub karobu (można je też połączyć)

·       4 łyżki mleka kokosowego lub innego paleo, ewentualnie 2 łyżki wody (kokosowej)

·       2 łyżki oleju kokosowego, najlepiej płynnego

·       1 duży banan lub plantan

·       1 łyżka cukru kokosowego lub miodu

·       1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

 

Opcjonalnie

·       cynamon, imbir i kurkuma

·       wiórki kokosowe do dekoracji przed podaniem

 

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie suche składniki, np w słoiku, który zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy.

Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, to rozpuszczamy go i dodajemy wraz z mlekiem kokosowym oraz pokrojonym na plasterki bananem do suchych składników.

Miksujemy wszystko z suchymi składnikami na gładką masę. Na koniec dodajemy przyprawy wedle uznania. Wszystkie składniki możemy też zblendować na gładką masę w blenderze.

Gotową masę przelewamy do foremki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez ok. 50 minut

Smacznego!

Udostępnij stronę znajomym