Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Pyszne i oryginalne ciasto w diecie bezmlecznej i bezjajecznej

 

Ten przepis znajdziesz również w naszym Magazynie „Atopia”

Kliknij i pobierz „Atopię”

 

Składniki  na ciasto (tortownica 18 cm)

 

§  2 puszki konserwowej czerwonej fasoli 

§  3 małe dojrzałe banany  

§  3-4 łyżki musu z jabłek (opcjonalnie)

§  4 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob)

§  2 łyżki oleju kokosowego (lub zamiennie zwykły olej rzepakowy)

§  6 łyżeczek cukru trzcinowego (lub zamiennie np. Stevia)

§  2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub zamiennie 2 łyżeczki sody oczyszczonej)

 

Składniki na polewę czekoladową

§  2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny z tłuszczów roślinnych-bez mleka i masła)

§  3 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob)

§  4 łyżeczki cukru trzcinowego

§  2 łyżki napoju roślinnego, tzw. "mleko": jaglane/ryżowe/orkiszowe/migdałowe

 

Ciasto-przygotowanie

§  dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

§  ustawiamy piekarnik do rozgrzania na 180° C (termoobieg)

§  czerwoną fasolę należy bardzo dokładnie wypłukać

§  wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski. Można dodać mus z jabłek (ciasto będzie wtedy "lżejsze" ale nie jest to konieczne)

§  składniki bardzo dokładnie blendujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy-ok. 10 min.

§  masę z miski należy przelać do tortownicy

§   tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ciasto w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 30 minut

§  po upływie 30 minut przełączamy piekarnik na opcję "grzanie góra+dół" i pieczemy ciasto, jeszcze przez 10 minut

§  po zakończeniu pieczenia (ciasto urośnie), nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Aby uniknąć "opadnięcia: ciasta, należy je studzić w stygnącym piekarniku  z uchylonymi drzwiczkami

§  po częściowym wystudzeniu, ciasto należy wyjąć i wierzch posmarować przygotowaną w międzyczasie polewą czekoladową własnej roboty

§  wierzch ciasta można posypać/udekorować wg upodobań i możliwości np. wiórki kokosowe, owoce liofizowane lub kandyzowane

§  chwilkę odczekać do stężenia polewy. Ciasto gotowe do jedzenia. Można spożywać lekko ciepłe

 

Polewa czekoladowa własnej roboty-przygotowanie

§  olej kokosowy, "mleko" oraz cukier rozpuścić w rondelku

§  do gorącej płynnej cieczy, dodać kakao

§  mieszać na wolnym ogniu, do uzyskania jednolitej masy o ciemnym czekoladowym kolorze

§  po uzyskaniu jednolitej konsystencji, odstawić do ostygnięcia

nadwyżkę czekolady, po posmarowaniu wierzchu brownie, można wykorzystać do zrobienia pysznych ciasteczek, smarując polewą wewnętrzną cześć 2 płatków andrutów, złożonych w "kanapkę"

Smacznego!

Udostępnij stronę znajomym