Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Żeberka BBQ-jak w amerykańskiej restauracji. Pyszne i pachnące!

 

Żeberka BBQ w stylu amerykańskim to  ciekawa alternatywa na przerwanie alergicznej monotonii posiłków. Generalnie dzieci lubią obgryzać kostki, a mnogość składników, pozwala rodzicom „przemycić” w daniu kilka cennych pierwiastków.


Podstawowe wskazówki-jak przygotować żeberka

 

Wybór mięsa

W Polsce raczej nie przykłada się wagi do krojenia żeberek. Kupując żeberka, poproś o paski. W naszych sklepach, bardzo często do właściwych żeberek, przylega spory kawałek polędwicy. To zupełnie inne mięso i nie pasuje do naszej potrawy. Dlatego przed przygotowaniem żeberek, odkrój polędwicę bez kości i odłóż ją (np. zamroź), na inny obiad.

 

Jak przygotować mięso?

Do mycia żeberek trzeba przyłożyć dużo większą wagę niż w przypadku innych mięs. Jest to wynikiem tego, że od ciętych zwykle mechanicznymi piłami kości odpadają drobne kawałeczki, które zostają w mięsie. Bądźmy pewni, że uda nam się spłukać wszystkie drobne odpryski, które mogą być później mocno wyczuwalne podczas jedzenia. 

 

Kolejna sprawa to usunięcie z mięsa niepotrzebnych elementów. Od dołu znajduje się zwykle biała gumowa membrana. Trzeba ją podważyć nożem a następnie odciągnąć palcami od mięsa i kości. Usuwamy też nożem niepotrzebne kawałki nagromadzonego tłuszczu.

 

Marynujemy na sucho!

Zalanie żeberek płynną marynatą nie będzie błędem, ale dla typowych amerykańskich żeberek BBQ , proponuję marynowanie na sucho. Mieszankę przypraw można przyrządzić wedle uznania. Niektórzy zalecają trzymanie w lodówce całą noc, inni uważają, że wystarczy kilka godzin.

 

Nigdy nie gotujemy żeberek

Podstawową zasadą udanych żeberek jest zakaz ich gotowania. Żeberka wrzucane np. do barszczy czy zupy grochowej, oddają cały swój smak, który do mięsa nigdy nie wróci. Dlatego nigdy nie gotujemy żeberek. Są inne sposoby aby mięso po podaniu było soczyste i z łatwością odchodziło od kości.

 

Sos-co za dużo to niezdrowo

Sos BBQ jest fajny i żeberka są daniem, do którego pasuje chyba najbardziej, ale nie można go użyć za dużo. Gwiazdą wieczoru ma być mięso, a nie sos. Ten drugi pełni rolę idealnego uzupełnienia. Traktujemy go jako glazurę pod koniec pieczenia oraz dodatek na stół. Dodatkowo gdy danie będą pałaszować dzieci, to ze względu na dużą pikantność sosu, „dziecięce” wersje żeberek  mogą być podawane bez glazury z sosem BBQ.


Składniki 

(dla 2-4 osób)


- 2 płaty żeberek wieprzowych
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek
 sosu BBQ
- łyżka octu winnego
- kieliszek whiskey
- woda

Sucha marynata (można skład i ilości modyfikować wedle uznania):

- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki brązowego cukru

 


Sposób przyrządzenia

 

1.  Żeberka opłucz dokładnie pod wodą, wysusz, usuń membranę znajdującą się od spodu i niepotrzebny tłuszcz.

 

2.  Natrzyj  żeberka oliwą lub olejem rzepakowym  z dwóch stron. Przeciśnij przez praskę czosnek i rozprowadź równomiernie po żeberkach.

 

3.  Wymieszaj wszystkie składniki suchej marynaty. Na każdy płat sypnij po 2-3 łyżeczki ziół i rozetrzyj po całej powierzchni. Odstaw mięso do lodówki na min. 2 godz. (może być na całą noc).

 

4.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż żeberka (ok. 3 minuty tylko stronę z mięsem).

 

5. Do dużej brytfanny wlej kieliszek whiskey (ew. wódki) i ocet winny. Ułóż na dnie żeberka mięsem do góry. Dolej odrobinę wody, tak aby powstała ok. 0,5 cm warstwa, ale żeby nie przykrywała mięsa.

 

6. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C i wstaw żeberka w zamkniętej brytfannie. Piecz ok. 2,5h od czasu do czasu zaglądając, czy woda całkowicie nie wyparowała. Gdy tak się stanie, należy podlać żeberka. Warto je też co ok. 1h polać od góry sosem, który się wytworzy na dnie brytfanny.

 

7.  Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmij je z brytfanny, ułóż na ruszcie i posmaruj dokładnie sosem BBQ. Zwiększ temp. do 180 stopni i piecz, aż glazura zgęstnieje, ale uważaj, aby się nie przypaliła. Wyjmij żeberka i posmaruj jeszcze raz cienką warstwą sosu.

 

8.  Serwuj z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Nie zapominaj o porcji warzyw!. Podawaj z dodatkowym sosem BBQ.

 

Przepis na sos BBQ w stylu amerykańskim znajdziesz TU.

Smacznego!

 

Udostępnij stronę znajomym