Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciekawa alternatywa świątecznej zupy dla alergika

 

Składniki

·      12 buraków średniej wielkości

·      1 łyżka oleju rzepakowego

·      2 szklanki soku jabłkowego, najlepiej mętnego

·      2 szklanki bulionu warzywnego

·      ½ szklanki śmietanki ryżowej

·      Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego,

 

 

Sposób przygotowania

Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie, Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 kroimy, zalewamy sokiem i wywarem  oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak aby podkreśliły świąteczną atmosferę

A z pozostałych 4 upieczonych buraków proponuje przygotować  Carpaccio. Buraków nigdy za wiele, na świątecznym stole i nie tylko, powinniśmy pamiętać, że buraki regulują pracę układu trawiennego, pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm.  Stymulują i wzmacniają jelita , wspierają pracę nerek oraz wątroby. Zawierają  błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo,  mangan, witaminy A, C i B1, występuje w nich także kwas foliowy.

 

Smacznego!

Udostępnij stronę znajomym