Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

 Ten przepis znajdziesz również w naszym Magazynie „Atopia”

 Kliknij i pobierz „Atopię”

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki kurczak

 

·      1 kurczak (ok. 2 kg)

 

·      olej rzepakowy

 

·      3 ząbki czosnku

 

·      4 łyżki suszonego majeranku

 

·      sól, pieprz

 

·      ćwiartka obranej cytryny

 

·      ćwiartka obranej cebuli

 

Składniki kopytka

 

·      1 kg ugotowanych ziemniaków

 

·      3 garści liści świeżego szpinaku

 

·      1/2 szklanki gorącej wody

 

·      1 szklanka mąki

 

·      szczypta gałki muszkatołowej

 

·      siemię lniane* - jako zastępnik jajka

 

* siemię lniane - mielone, z dodatkiem wody, jest niezastąpionym zagęszczaczem. 1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody - zagotowane - taki jest przelicznik tego produktu na 1 jajko. Siemię lniane jest pełne zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B i E, oraz wapnia i żelaza

 

Kapusta

 

·      1 główka czerwonej kapusty

 

·      1 cebula

 

·      1/2 szklanki mrożonej lub suszonej żurawiny

 

·      2 łyżki oleju rzepakowego

 

·      sól, pieprz

 

·      cukier do smaku

 

·      1 łyżka octu do smaku

 

Kurczak

 

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy na zewnątrz i w środku olejem wymieszanym z solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Wstawiamy na całą noc do lodówki.

 

Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.

 

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z lodówki. Do środka wkładamy cytrynę i cebulę, sznurkiem związujemy nogi.

 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

 

Kurczaka  układamy w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry, wlewamy 1-2 szklanek wody

 

Pieczemy prze 1 godzinę i 30 minut, z tym że pierwsze 30 minut bez przykrycia - po tym czasie kurczak powinien być już dobrze zrumieniony, po tym czasie przykrywamy folią aluminiową

 

Kopytka

 

Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki, ocieplone przez 30 minut w temperaturze pokojowej,  przeciskamy przez praskę

 

Szpinak z gorącą wodą blendujemy na gładką masę

 

Ziemniaki mieszamy z mąką i gałką muszkatołową, dodajemy wcześniej ugotowane  ostudzone siemię lniane*

 

* 1 łyżkę siemienia lnianego gotujemy z 3 łyżkami wody -aż do uzyskania gęstej zawiesiny, studzimy

 

Dodajemy ostudzoną masę szpinakową i zagniatamy ciasto

 

Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei do rąk dodajemy mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodajemy wody

 

Ciasto dzielimy na kilka kawałków, z każdego formujemy rulonik i kroimy na kopytka, wrzucamy na wrzącą , osoloną wodę

 

Kapusta

 

Cebulę obieramy, kroimy, smażymy na oleju.

 

Kapustę szatkujemy. dodajemy sól i ugniatamy

 

Do garnka przekładamy cebulę, kapustę, żurawinę,  dodajemy 1 łyżkę cukru,  oraz 1 łyżkę octu podlewamy 1-2 szklanek wody i dusimy ok godziny, mieszając i jeżeli trzeba podlewamy wodą

 

Kapusta powinna mieć słodko - kwaśny smak

 

Smacznego!

Udostępnij stronę znajomym