Składniki: 2 filiżanki kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mleka kokosowego, Szczypta kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, Szczypta suszonego imbiru, Łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki miodu, Orzechy laskowe lub migdały (namoczone i bez skórki) wg smaku, Owoce: banany, maliny, borówki, brzoskwinia – wg upodobania, Masło ghee waniliowe. Przygotowanie: 2 filiżanki kaszy jaglanej płuczemy 2-3 razy pod bieżąca wodą, odsączamy. Gotujemy kaszę jaglaną z wodą w proporcji 1:2 do momentu lekkiego rozgotowania, nie na sypko. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła ghee waniliowego, lekko mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Do ugotowanej kaszy jaglanej z ghee waniliowym dodajemy mleko kokosowe, kilka cienkich plastrów owoców, […]
Pikantny sos w wersji amerykańskiej do żeberek lub hamburgerów. Dodatek do dań w „wersji dla dorosłych”, Sos barbecue idealnie pasujący do żeberek w wersji amerykańskiej BBQ lub do hamburgerów. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ, znajdziesz TU. Ze względu na dużą ostrość, sos raczej dla osób dorosłych. Przygotowując na przykład żeberka, w daniu dla dzieci, mięso podajemy bez sosu BBQ. Poniżej przedstawiam moją sprawdzoną i ulubioną wersję sosu. Jeżeli jakiś składnik Ci nie odpowiada, po prostu go pomiń lub zastąp innym. Hubert Godziątkowski Składniki: (na słoiczek 200g) 1 cebula, 3 ząbki czosnku, pół słoiczka koncentratu pomidorowego (100g), 2 łyżki wody, 2 łyżki […]
Żeberka BBQ-jak w amerykańskiej restauracji. Pyszne i pachnące! Żeberka BBQ w stylu amerykańskim to ciekawa alternatywa na przerwanie alergicznej monotonii posiłków. Generalnie dzieci lubią obgryzać kostki, a mnogość składników, pozwala rodzicom „przemycić” w daniu kilka cennych pierwiastków. Podstawowe wskazówki – jak przygotować żeberka: Wybór mięsa W Polsce raczej nie przykłada się wagi do krojenia żeberek. Kupując żeberka, poproś o paski. W naszych sklepach, bardzo często do właściwych żeberek, przylega spory kawałek polędwicy. To zupełnie inne mięso i nie pasuje do naszej potrawy. Dlatego przed przygotowaniem żeberek, odkrój polędwicę bez kości i odłóż ją (np. zamroź), na inny obiad. Jak przygotować […]
Ulubiony koktajl Tymona Składniki: 1 szklanka młodego szpinaku, 1/2 banana, Przecierowy sok z jabłek (do 400 ml). Przygotowanie: Szpinak opłukać zimną wodą. Banana obrać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Pić od razu. Koktajl owocowy z rzeżuchą Składniki: 3 łyżki rzeżuchy szklanka liści szpinaku kilka listków mięty pomarańczy bez skórki tłoczony sok jabłkowy lub pomarańczowy (do 400 ml) Przygotowanie: Szpinak opłukać zimną wodą. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Pić od razu. Zielony potwór Składniki: kubek młodych listów pokrzywy 1/2 banana 2 kiwi kubek tłoczonego soku z pomarańczy Przygotowanie: Pokrzywę opłukać gorącą wodą. Owoce obrać. Wszystkie składniki wrzucić […]
Składniki: 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), 150 ml oleju, 150 g cukru pudru, 300 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej, Można dodać skórkę z cytryny lub kilka kropli miętowych. Przygotowanie: Groszek zmiksować w blenderze. W czasie miksowania można dolać olej, żeby uzyskać idealnie gładką masę. Dodać cukier, a potem dosypywać mąkę, aż do uzyskania gładkiego ciasta zdatnego do lepienia. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. W każdej zrobić dołek. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 170OC, pilnując, żeby się nie zrumieniły, bo stracą zielony kolor.
Składniki: 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 2-3 łyżki cukru pudru lub ksylitolu, 2-3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego, 2-3 łyżki oleju kokosowego, 1/2 szklanki migdałów moczonych przez całą noc w zimnej wodzie. Przygotowanie: Pół szklanki wiórków zmielić na mąkę. Kaszę jaglaną zmiksować w blenderze, dodając mleko kokosowe, cukier, olej i zmielone wiórki. Masę należy wstawić do lodówki aby zgęstniała. Jeśli jest za rzadka aby utoczyć kulkę, dodaj więcej wiórków kokosowych. Migdały obierz ze skórki. Nabieraj porcje masy jaglanej, do środka utykaj migdał, formuj kulki i obtaczaj je w pozostałych wiórkach. Przechowuj w lodówce. Gotowe.
Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej, 100 g brązowego cukru, 1 łyżka cukru z wanilią, Szczypta soli, 10 g drożdży liofilizowanych (lub 25 g świeżych) 100 g margaryny nieutwardzanej lub oleju kokosowego,, 1 szklanka ulubionego napoju roślinnego (np. ryżowego, jaglanego) lub wody, 1 szklanka przecieru z dyni Hokkaido. Nadzienie: Konfitura z owoców róży. Przecier: 1 dynia Hokkaido, Lub 1-1,5 kg innego rodzaju dyni. Przygotowanie: Przecier z dyni: Pokrojoną na kawałki dynię upiec do miękkości w temperaturze 180oC. Odciąć skórę i zmiksować miąższ. Przecier dyniowy można zapasteryzować lub zamrozić. Ciasto: Zmieszać mąkę, cukier, cukier z wanilią, sól i […]
Składniki: Ciasto: Pól szklanki mąki orkiszowej, 2 łyżki mąki owsianej, 2 duże łyżki kakao lub karobu, 4 łyżki oleju kokosowego (w stałej formie), 2 łyżki ksylitolu, Jako zamiennik jajka – łyżka siemienia lnianego z 2 łyżkami wody. Krem kokosowy: 5 łyżek wiórków kokosowych, 400 ml schłodzonego mleczka kokosowego z puszki, laska wanilii, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżka agaru, Owoce: – maliny, truskawki, borówki, jeżyny. Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do okrągłej formy, uprzednio wysmarowanej olejem kokosowym. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 […]
Składniki: Pół szklanki kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka roślinnego np.: migdałowego, Laska wanilii, 6 daktyli bez pestek (jako zamiennik cukru), 3 łyżki kakao, 200 ml gęstego mleczka kokosowego z puszki, Świeże maliny. Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną w pierwszej kolejności płuczemy (2-3 razy), po osuszeniu prażymy, zalewamy mlekiem roślinnym, dodajemy pokrojone daktyle, wanilię i gotujemy 15 minut. Po wystudzeniu dodajemy mleko kokosowe oraz kakao, a następnie miksujemy. Maliny rozgniatamy widelcem, dzielimy na 2 części. Do pucharków wkładamy maliny, na to mus czekoladowy i ponownie maliny. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego.
Składniki: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1/4 łyżeczki soli, 1 szklanka mleka roślinnego – najlepsze będzie waniliowe, 30 g świeżych drożdży, 1/3 szklanki oleju. Na jagodowe nadzienie: 500 g jagód, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, zasypujmy cukrem, i odstawiamy na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły się rozpuszczać. Następnie zalewa my mlekiem roślinnym, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodajemy sól, wanilię, olej i delikatnie mieszamy. Stopniowo przesiewamy mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, powinno być gładkie i […]
Składniki: Na ciasto: 100g mąki ryżowej, 100 g mąki jaglanej, 200 g masła roślinnego, 50 g cukru kokosowego. Składniki na kruszonkę: 200 g mąki owsianej, 100 g oleju kokosowego (w stałej formie), 3 łyżki ksylitolu, Owoce: 1 kg śliwek węgierek, 1 łyżeczka oleju kokosowego. Sposób przygotowania: Ciasto: Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem, dodajemy miękkie masło, po czym zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Kruszonka: Składniki zagniatamy na masę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na dowolnej formie wyłożonej papierem do […]
Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków. Składniki: Spód: 1 szklanka namoczonych lub lekko rozgotowanych daktyli, 2 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki cynamonu. Krem: 2 awokado, 4 łyżki kakao lub karobu, Opcjonalnie: łyżka miodu, trochę kurkumy. Dekoracja: To, co akurat mamy w kuchni: wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, płatki migdałowe lub owoce np. truskawki, nasiona granatu. Przygotowanie: Składniki na spód miksujemy. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy trochę wody z moczenia / gotowania daktyli lub mleka kokosowego. Kiedy masa zrobi się wilgotna i plastyczna, wyklejamy nią foremkę (niewielką). Spód można też upiec, ale osobiście wolimy go odstawić […]
Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków. Składniki na porcję dla 2 osób: 4 łyżki mąki kokosowej lub nawet wiórek (będzie trochę inna faktura), 4 łyżki kakao lub karobu (można je też połączyć), 4 łyżki mleka kokosowego lub innego paleo, ewentualnie 2 łyżki wody (kokosowej), 2 łyżki oleju kokosowego, najlepiej płynnego, 1 duży banan lub plantan, 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Opcjonalnie: cynamon, imbir i kurkuma, wiórki kokosowe do dekoracji przed podaniem. Przygotowanie: Mieszamy wszystkie suche składniki, np w słoiku, który zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy. Jeśli olej […]
Pozytywne zielone na dobry humorek, czyli Pesto z avokado lub czosnku niedźwiedziego Pesto z avokado: Składniki: 1 awokado, Pół pęczka pietruszki, Lubczyk do smaku, 4 garści prażonego słonecznika, 3 garści prażonych pestek dyni, Do smaku sól morska z jodem i kolorowym pieprzem. Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki, ziarna prażymy na suchej patelni, wszystkie składniki mieszamy i blendujemy. Pesto jest idealne do smarowania pieczywa jako pasta lub masło. Takie Pesto doskonale pasuje również do makaronu jako gotowe danie. Pesto z czosnku niedźwiedziego: Składniki: Pęczek czosnku niedźwiedziego, 4 garści prażonego słonecznika ( prażymy na suchej patelni aż nabierze rumieńców), Sól, Olej rzepakowy […]
Dzieci lubią frytki, warzywa nie zawsze. Może w tej kolorowej formie przejdzie. Składniki: Ziemniaki, Marchewka, Pietruszka. Przygotowanie: Składniki jak w tytule – kroimy w słupki, rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem olejem rzepakowym lub olejem kokosowym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. pieczemy ok 30 min – w zależności od oczekiwanego poziomu chrupkości. Smacznego!
Ciekawa wegańska alternatywa na świąteczny stół. Składniki: 4 buraki, Pestki z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, Ruccola. Sposób przygotowania: Najlepiej aby nasze upieczone wcześniej do kremu buraki, ochłodzić, łatwiej będzie je kroić. Kroimy w bardzo cienkie plastry, układamy na talerzu. Na patelni podprażamy pestki dyni. Buraki posypujemy pestkami dyni, układamy rucolę, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym Dla tych którzy nie są uczuleni na ser kozi proponuje dodanie na buraki kremowego serka koziego. Smacznego!
Prosta rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym, bez mleka, bez jaj. Składniki: 1 cukinia, 2-3 gruntowe zielone ogórki, 3 ząbki czosnku, 0,5 l bulionu (dowolny), 0,25l mleka kokosowego, Pieprz, sól, kurkuma. Jak zrobić? Czosnek podsmażyć na maśle klarowanym lub na oleju kokosowym, dodać pokrojoną cukinię i ogórka, chwilę posmażyć. Całość zalać bulionem i gotować 15 minut, dodać mleko kokosowe i przyprawy, pogotować kolejne 10minut. Całość zblendować i podawać z natką pietruszki. Smacznego!
Pyszne i szybkie bezglutenowe placuszki z ciecierzycy. Składniki: 2 duże ziemniaki (około 300g), 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy – można zmiksować ciecierzycę w młynku do kawy, uzyskując mąkę, ¼ cebuli, Sól, pieprz, Masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia. Przygotowanie: Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę i przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni, formując małe placuszki. Smacznego!
Składniki: Kurczak: 1 kurczak (ok. 2 kg), olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki suszonego majeranku, Sól, pieprz, Ćwiartka obranej cytryny, Ćwiartka obranej cebuli. Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 garści liści świeżego szpinaku, 1/2 szklanki gorącej wody, 1 szklanka mąki, Szczypta gałki muszkatołowej, Siemię lniane* – jako zastępnik jajka, * siemię lniane – mielone, z dodatkiem wody, jest niezastąpionym zagęszczaczem. 1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody – zagotowane – taki jest przelicznik tego produktu na 1 jajko. Siemię lniane jest pełne zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B i E, oraz wapnia i żelaza. Kapusta: 1 główka czerwonej […]