Składniki: Faszerowane pomidory: 6-8 pomidorów, 1 cebula, 1 średniej wielkości cukinia, 1 czerwona papryka, 1 bakłażan, 2 łyżki oliwy, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego, Sól, pieprz. Pesto: 1 szklanka luźno ułożonych liści oregano lub bazylii, 1/3 szklanki orzechów nerkowca (ew. pestek słonecznika/migdałów/innych orzechów czy pestek), Oliwa z oliwek, Sól. Sposób przygotowania: Ten etap robimy z wyprzedzeniem: bakłażana kroimy w drobną kostkę (ok. 1/2cm), solimy i odkładamy w durszlaku na godzinę. Po tym czasie odciskamy, pozbywając się nadmiaru wody. Przygotowujemy resztę warzyw: cebulę kroimy w kostkę, paprykę i cukinię w 0,5-centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i […]
Składniki: 250g mąki, 70g oliwy z oliwek, 90ml wody, 1 łyżka octu winnego, 7g soli, 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (można użyć swoich ulubionych ziół), Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać w misce z rozmarynem i chili. W drugiej misce roztrzepać wodę, sól, ocet i oliwę. Wlać mokre składniki do miski z wodą i wyrobić ciasto, wygniatając je przez kilka minut (jak ciasto na pierogi). Przykryć i odstawić na 1/2 godziny. Ponownie zagnieść i odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego w łupinie. Każdy kawałek rolować, jak przy robieniu ślimaków z plasteliny i zlepić razem końce, […]
Składniki: 1 szklanka (220 ml) mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Szczypta soli, 1 łyżka dowolnych otrębów (opcjonalnie), 1,5 łyżki brązowego cukru, 1 szklanka (220 ml) dowolnego „mleka” roślinnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania: W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Wlać mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Zamieszać tylko do połączenia składników (można zostawić trochę grudek, zbyt długie mieszanie może poskutkować gumowatymi plackami). Odstawić na 5 minut. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, można lekko posmarować ją tłuszczem. Przewracać na drugą stronę, kiedy na całej powierzchni placka pojawią się bąbelki. Podawać z […]
Składniki: 200 g wiórków kokosowych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na cała noc. Rano podgrzewamy wiórki z wodą do temperatury ok 65 stopni, podgrzaną masę blendujemy. Przelewamy przez sitko lub gazę. Mleko przelewamy do szklanych butelek. Pozostałą masę można wykorzystać do ciast lub deserów. Mleko kokosowe jest źródłem składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, selen, miedź. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1,5 l wody, 3 daktyle Szczypta soli, Ksylitol. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zblendować, na najwyższych obrotach do czasu aż napój stanie się jednorodne w konsystencji. Przecedzić przez sitko lub gazę, przelać do szklanych butelek. Kasza jaglana powstaje z prosa. Jako jedyna spośród kasz zawiera ditlenek krzemu (krzemionkę). Ten rzadko występujący w produktach spożywczych związek ma leczniczy wpływ na stawy oraz na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana posiada właściwości antywirusowe, wysuszające i ocieplające, dlatego też napój jaglany pomaga łagodzić objawy przeziębienia, wzmacnia organizm podczas chorób związanych z zapaleniem górnych dróg oddechowych. […]
Składniki: 1 szklanka łuskanych nasion konopii, 1,5 l szklanki wody, 1 łyżka miodu. Sposób przygotowania: Nasiona przepłukać kilka razy wodą. Zalać wodą by przykryły ziarenka. Odstawić na noc. Następnie ponownie przepłukać i odcedzić. Zalać 1,5 l zimnej wody i dokładnie zmiksować. Odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Nasiona konopi zawierają 24 % tłuszczu, 30 % białka i 12% błonnika. Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów. Konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit. Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z […]
Składniki: 300 g ziaren soi, 2 l wody, Łyżka syropu z agawy lub innego słodu. Sposób przygotowania: Soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie płuczemy kilkukrotnie ziarna i blendujemy. W garnku zagotowujemy 2 l wody i dodajemy powstałą masę sojową, cały czas mieszając. Przecedzamy przez sito lub gazę, do czystego mleka dodajemy słodu wg uznania. Jeżeli smak napoju jest zbyt intensywny możemy go rozcieńczyć wodą. Pozostała po odcedzeniu pulpa to okara, można ją użyć do wypieków, pasztetów, klusek i burgerów. Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja jest także […]
Składniki: 200 g płatków owsianych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić. Następnie przesypać do szklanego naczynia, zalać 1,5 l gorącej wody, odstawić na 30 min. Wymieszać i przecedzić przez sito wyłożone gazą. Mleko owsiane charakteryzuje się obecnością w swoim składzie dużej ilości białka, tłuszczów, a także witamin, m.in. z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E i składników mineralnych, w tym żelaza, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku i magnezu. Wśród bogactwa składników żywieniowych trudno nie wymienić błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także polepszenia flory jelitowej. Idealny jest do […]
Składniki: 2/3 szklanki ryżu, 2 l wody, Szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru. Sposób przygotowania: Ryż należy wypłukać, a następnie gotować w osolonej wodzie. Czas gotowania ok. godziny. Po ostudzeniu dodajemy wodę , cukier i blendujemy na jednolita masę. Przechowujemy w lodówce w szklanym naczyniu. Do mleka możemy dodać kakao lub czekoladę w proszku dla uzyskania napoju smakowego. Napój ryżowy zawiera duże ilości białka i wapnia.
Składniki: 250 g migdałów obranych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Jeżeli nie mamy obranych migdałów, musimy je w pierwszej kolejności sparzyć, a następnie obrać. Tak przygotowane migdały namaczamy przez noc. Następnie płuczemy i odcedzamy, blendujemy, dodajemy 1,5 l wody i ponownie miksujemy. Mleko przelewamy przez sito wyłożone gazą, a następnie do dzbanka lub szklanej butelki. Możemy dosłodzić wg uznania. Tak przygotowany napój jest skarbnicą wapnia. Migdały zwierają w sobie również bogactwo witamin z grupy B i E, oraz składników mineralnych takich jak wapń, potas, selen, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałą masę migdałową możemy wykorzystać do przygotowania ciast, ciastek […]
Składniki: 240g pomidorów z puszki, 1-2 bardzo dojrzałe banany (150g po obraniu, w sezonie banany można zastąpić puree z pieczonej dyni), 130g brązowego cukru, 100g oleju, 2 pełne łyżki tahiny – pasty z sezamu (wzbogaca smak ciasta, ale jeśli jej nie mamy – możemy zastąpić 3 dodatkowymi łyżkami oleju), 350g mąki, 1,5 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, 1/2łyżeczki proszku do pieczenia, Duża szczypta soli, Opcjonalnie: garść drobnych rodzynek, garść orzechów włoskich. Przygotowanie: Jeśli używamy rodzynek, zalewamy je wodą lub naparem herbacianym. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, kiedy poczujemy ich przyjemny, orzechowy […]
Te wegańskie kotleciki są delikatne w smaku, idealnie nadają się aby zapakować je na wynos – dla dziecka do szkoły czy dla całej rodziny na wyjazd. Ich zrobienie nie wymaga dużo czasu. Są zdrowe, a w wersji całkowicie zblendowanej i upieczonej można podać je również niemowlętom. Dodatkową zaletą jest to, że przepis można dość łatwo modyfikować – publikujemy wersję bezglutenową, bezjajeczną, ale każdy ze składników można zastąpić czymś innym. Składniki: 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej, 1 liść laurowy, 1/2 dużej marchewki, startej na małych oczkach, 4 małe pieczarki, drobno pokrojone, 1 cukinia, starta na dużych oczkach, 1/2 dużej cebuli, […]
Bardzo przydatne są ekstra szybkie dania jednogarnkowe, ale tylko pożywne, zdrowe oraz co najważniejsze, poczekają w lodówce kilka dni. To danie ma jeszcze jedną zaletę – każdego dnia można je podać inaczej, posypać za każdym razem innymi ziołami, jako podstawę użyć zamiast ryżu puree ziemniaczanego, komosy ryżowej, kaszki kuskus etc. Do zalet tego dania należy również to, że do jego wykonania nie musimy użyć „kostki rosołowej”. Najlepszą rekomendacją jest, że moja dwulatka pochłonęła pełen talerz, a z jedzeniem wybitnie się nie lubi. Na koniec wymamrotała z pełną jeszcze buzią „pycha”. Takie dania warto podawać z dużą ilością sosu, taką półzupę. […]
Oryginalny chlebek bezglutenowy z bananów i kaszy gryczanej. Składniki: 3 średnie banany, 200 gram mąki gryczanej (kaszę gryczaną niepaloną mielimy w młynku do kawy uzyskując mąkę), Łyżeczka cynamonu, Łyżeczka sody, 200ml mleka roślinnego, Rodzynki, żurawina, daktyle – wg preferencji. Przygotowanie: Wszystko razem mieszamy i pieczemy w formie (keksówce) w 180 stopniach, przez 40 minut.
Pyszny i ultra-szybki sorbet, bez jaj i mleka. Składniki: 450g mrożonych truskawek lub innych ulubionych owoców, 150ml mleka kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką puszystą masę. Taki sorbet jeśli nie zdąży się rozmrozić możemy zjeść od razu lub przełożyć do plastikowych pojemniczków i włożyć do zamrażalnika „na później”.
Pyszne i oryginalne ciasto w diecie bezmlecznej i bezjajecznej. Składniki: Na ciasto (tortownica 18 cm): 2 puszki konserwowej czerwonej fasoli, 3 małe dojrzałe banany, 3-4 łyżki musu z jabłek (opcjonalnie), 4 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 2 łyżki oleju kokosowego (lub zamiennie zwykły olej rzepakowy), 6 łyżeczek cukru trzcinowego (lub zamiennie np. Stevia), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub zamiennie 2 łyżeczki sody oczyszczonej). Na polewę czekoladową: 2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny z tłuszczów roślinnych-bez mleka i masła), 3 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 4 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki napoju roślinnego, tzw. „mleko”: jaglane/ryżowe/orkiszowe/migdałowe. Przygotowanie: Ciasto: […]
Składniki: 600 g upieczonych buraków (najlepiej upiec dzień wcześniej około 700 g, bo odejdzie skórka – każdy burak oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach 30-45 minut, zależnie od wielkości buraka, sprawdzać czy są bardzo miękkie nożem) – można zastąpić gotowanymi, ale będzie mniej słodkie, 450 g obranych, bardzo dojrzałych bananów, 150 ml soku malinowego, najlepiej bez cukru, 180 g ksylitolu (jeśli sok bez cukru, to można dodać więcej ksylitolu, będzie słodsze), 100 g płatków owsianych, zmielonych na proszek w młynku do kawy, 3 łyżki łupin babki jajowatej (do kupienia w sklepach zielarskich), Łyżeczka ekstraktu waniliowego, Garść […]
Składniki: 112g margaryny roślinnej, 0,5 kubka cukru pudru (można dodać wedle uznania), wanilia, 1 jajko – zastępnik jajka odpowiadający 1 jajku np. jajka wegańskie Orgran, 2 kubki mąki bezglutenowej np. Schaer Mix It C, twarde kolorowe cukierki typu landrynki, bez nadzienia, opcjonalnie barwniki spożywcze, pisaki lukrowe, lukier, posypki bezglutenowe. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 60 min. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodać zamiennik jajka. Ucierać dalej. Przez sitko przesiać do masy 2 kubki mąki. Ciasto wyrobić, uformować w kulkę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Po wyciągnięciu ciasta poprószyć stolnicę mąką. Opcjonalnie podzielić […]
Składniki: W zależności od naczynia. Tutaj na mniejszą blachę do pieczenia. 1 opakowanie ciasteczek Milly Mally Schaer (mogą być również inne herbatniki), 4 łyżki oleju kokosowego, 0,5 opakowania pianek Marshmallow, 0,5 tabliczki bezmlecznej czekolady np. Plamil. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 20 min. + 1h w zamrażarce. Ciasteczka drobno rozgnieść. Rozpuścić olej kokosowy i wlać do ciasteczek. Wymieszać. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozsypać na papier do pieczenia i ugnieść łyżką dokładnie dopasowując do kształtu naczynia. Na uformowany spód z ciasteczek wyłożyć równomiernie pianki Marshmallow. Nagrzać piekarnik na 180 stopni i włożyć na 8-10 minut (pianki mają się lekko rozpuścić […]
Składniki: Filiżanka (ok. 100 g) ryżu Basmati, 1 filiżanka (ok. 100 g) mung dalu (fasolki) lub czerwonej soczewicy, 10 filiżanek gorącej wody, 1 łyżka masła klarowanego Ghee, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, Szczypta soli. Przygotowanie: Soczewicę i ryż płuczemy 2-3 razy pod zimną wodą. Do garnka dodajemy ghee, rozgrzewamy je i wrzucamy kmin rzymski, czarnuszkę, kurkumę. Podsmażamy przyprawy, dodajemy soczewicę i ryż – mieszamy przez minutę. Dodajemy gorącą wodę. Gotujemy około 20 minut aż soczewica i ryż lekko się rozgotują. Dodajemy sól do smaku. Na wierzch nakładamy łyżkę Ghee. Smacznego! Kicheri to danie łatwe […]
Składniki: 1 szklanka pełnego mleka organicznego, 1 łyżeczka proszku z kurkumy, Posypka czarnego pieprzu, Masło sklarowane ghee, Miód. Przygotowanie: Umieszczamy mleko w rondlu na małym ogniu. Powoli podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem miodu. Pozostawiamy mieszaninę na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ogień i pozwalamy, aby mleko nieco ostygło. Dodajemy miód i wypijaj od razu. Najlepiej w łóżku i już pod kocem. Ważne jest, aby miód nie był dodawany do gorącego mleka, ponieważ podgrzany miód uważany jest w ajurwedzie za toksyczny (bardzo trudny do strawienia). Kurkuma (haridra w sanskrycie) jest […]