Czas przygotowania: 1 h 45 minut + 2 godziny wyrastania Składniki na około 20 – 30 małych pączków: 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (250 ml) 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka mąki 1 kostka (180 g tofu) 2 łyżki mleka roślinnego 1 łyżka cukru trzcinowego lub waniliowego 500 g mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżka spirytusu oraz do nadziewania: gęsta marmolada oraz do smażenia: litr oleju oraz do ozdoby: lukier, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa lub cukier puder Przygotowanie: Zaczyn: W niedużej miseczce połączyć ciepłe mleko z rozkruszonymi w palcach drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże porządnie się spieniły. […]
Ciekawa alternatywa świątecznej zupy dla alergika. Składniki: 12 buraków średniej wielkości, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 szklanki soku jabłkowego, najlepiej mętnego, 2 szklanki bulionu warzywnego, ½ szklanki śmietanki ryżowej, Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego, Sposób przygotowania: Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie, Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 kroimy, zalewamy sokiem i wywarem oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak […]
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru (lub jeżeli można 3/4 szklanki miodu), 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka soku z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek przyprawy do piernika, 1 łyżeczka kardamonu, 2 łyżki siemienia lnianego – zmielonego i zalanego 6 łyżkami wrzątku, 1 słoik powideł śliwowych. *Polewa czekoladowa 10 ml mleka kokosowego, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki oleju kokosowego. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sodę proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników oraz kardamon, mieszamy. W drugiej misce mieszamy zaparzone siemie lniane, sok z pomarańczy oraz olej kokosowy. […]
Składniki: 1,5 szklanki maku, 50 g oleju kokosowego, 2 banany, Sok z połowy cytryny, 5 łyżek wiórków kokosowych, Garść rodzynek, Szklanka wiśni ( np z syropu, kompotu), 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego, * krem z daktyli (4 daktyle, 3 łyżki kakao, 100 ml mleka roślinnego), *spód z herbatników ( 1 opakowanie jasnych herbatników, 100 g masła roślinnego), *polewa karmelowa (pół szklanki cukru, 150 ml mleka kokosowego). Sposób przygotowania: Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, następnie gotować do momentu, aż mak wchłonie całą wodę. Po ostudzeniu, mak zmielić w maszynce o małych oczkach. Do zmielonego maku dodać olej kokosowy, wszystko dobrze wymieszać. […]
Coś dla rybnych niejadków. Składniki: 250 g boczniaków, 1/2 dużej czerwonej cebuli, 2 garście suszonej żurawiny. Marynata: 1/4 szklanki oleju lnianego, 1 łyżka octu z białego wina, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka gorącej wody, 3 liści laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu, 4-5 goździków (lekko rozkruszonych), 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, Łyżeczka syropu z agawy lub miodu, Sól, kilka ziarenek kolendry, trochę oleju z pestek winogron. Sposób przygotowania: Boczniaki pokroić w paski wzdłuż blaszek, przełożyć do miski, polać odrobiną oleju i posolić. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki były otoczone olejem z solą. Wyłożyć na blaszkę z papierem […]
Składniki: 300 g wędzonego tofu, 100 g masła roślinnego, 55 g zmielonych płatków owsianych, 1 garść prażonych i zmielonych pestek słonecznika, 100 g suszonych pomidorów w zalewie, 1 czerwona cebula, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, Sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili. Sposób przygotowania: Tofu bardzo dobrze rozkruszyć. dodać pozostałe składniki: drobno posiekaną cebulę; zblendowane suszone pomidory; zmielone płatki owsiane, sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać – najlepiej rękami. Lepić niewielkie kotleciki (formować kulkę i lekko spłaszczyć), układać na blaszce posmarowanej olejem kokosowym, lekko posmarować na górze zalewą z pomidorów, najlepiej pędzelkiem. Wstawić do piekarnika […]
Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej lub gryczanej, 1/2 szklanki gorącej wody, 4 łyżki oliwy, Sól. Ciasto – przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, robimy dołek w kopczyku i wlewamy do niego pół szklanki bardzo gorącej wody. Mieszamy wodę z mąką i powoli dolewamy oliwę, stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Jeżeli jest zbyt zbite, warto dodać jeszcze trochę wody. Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, na każdym umieszczamy mniej więcej 1/2 łyżeczki farszu. Wspólnie z naszymi Maluchami zaklejamy pierogi i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia. Aby zrobić piegowate pierogi do podstawowego przepisu […]
Pozytywne zielona pasta z domowym pesto z awokado. Składniki: Makaron (jaki kto lubi), 1 awokado, Pół pęczka pietruszki, Lubczyk do smaku, 4 garści prażonego słonecznika, 3 garści prażonych pestek dyni, Do smaku sól morska z jodem i kolorowym pieprzem. Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki, ziarna prażymy na suchej patelni, wszystkie składniki mieszamy i blendujemy. Do gotowej masy można dodać łyżkę stołową oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu) i całość podgrzać w rondelku. W tak zwanym międzyczasie, gotujemy makaron. Po ugotowaniu, odcedzamy makaron i w garczku dodajemy ciepłe pesto z awokado, całość mieszamy, podajemy w jednej misce lub nakładamy porcje na […]
Aby pierogi uzyskały żółty kolor do ciasta dodajemy 1/2 łyżki kurkumy suszonej lub 1 łyżeczkę świeżej tartej, jeżeli ciasto ma ciasto będzie zbyt blade, dodajemy więcej kurkumy. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie na ciasto do pierogów. Farsz: 500 g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, Natka pietruszki, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy pieczarki, smażymy do momentu wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przestygnięciu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również zrobić czerwone ciasto – aby pierogi uzyskały czerwony […]
Aby pierogi uzyskały zielony kolor dodajemy do ciasta masę szpinakową. Do masy potrzebujemy 3 garści świeżego szpinaku, szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem, czekamy 30 sekund i odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy 1/2 szklanki wrzątku i mielimy na gładką masę. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawom dodając mniej gorącej wody tj. 1/3 szklanki oraz masę szpinakową. Farsz: 1 opakowanie kaszy gryczanej, Garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków), 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, Natka pietruszki, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem, gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Studzimy i odsączamy, kroimy w drobne kawałki. Cebulę […]
Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, Olej rzepakowy, Duża cebula, Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Sposób przygotowania: Filety śledziowe należy namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Cebulę pokroić w cienkie piórka i osolić. Pozostawić na 20 min, aby zmiękła i nie była tak intensywna w smaku. Śledzie należy pokroić w kawałki wg własnego uznania, oprószyć pieprzem, włożyć do słoika, przekładając cebulą i przyprawami, zalać olejem. Najlepiej przygotować 3-4 dni przed Wigilią, przechowywać w lodówce. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Składniki: 1 kg filetów rybnych (np dorsz, morszczuk, mintaj), 2 średnie cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, Mały seler, mały por – biała część, 3 szklanki wody, 100 g koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki mąki do panierowania, Olej roślinny do smażenia, Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, oregano. Sposób przygotowania: Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rybę wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Na patelni na której smażyła się ryba, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać […]
Składniki: 800 g kapusty kiszonej, 100 g suszonych grzybów, 1 duża cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec. Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć w gorącej przygotowanej wodzie, najlepiej moczyć przez całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Następnie odcedzić, zachowując wywar z grzybów. Grzyby pokroić. Kapustę opłukać, posiekać, włożyć do garnka wraz z przyprawami: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i gotować w wodzie z grzybów, do miękkości ok 60 minut. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju rzepakowym. Grzyby i cebulę dodać do ugotowanej kapusty, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej kapustę ugotować kilka dni przed Wigilią.
Składniki: 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 4 ogórki kiszone, 2 jabłka, Puszka zielonego groszku, 2 łyżki musztardy. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Marchewkę i pietruszkę ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski. Cebulę, ogórki i jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do miski. Dodać groszek oraz 2 łyżki musztardy, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez roślinny. Majonez roślinny – składniki: 100 ml niesłodzonego mleka roślinnego, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego, 200 ml oleju roślinnego – najlepiej rzepakowego. Sposób przygotowania: Zmiksować […]
Składniki na krem z buraków: 12 buraków średniej wielkości, 1 łyżka oleju rzepakowego, Szklanka soku jabłkowego, najlepiej mętnego, 2 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki śmietanki ryżowej, Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego. Krem – przygotowanie: Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie. Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 obieramy, kroimy, następnie, zalewamy sokiem i wywarem oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak […]
Składniki na zupę: 300 g grzybów mrożonych – mieszanych, najlepsze będą borowiki i podgrzybki, 100 g grzybów suszonych, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 cebula, 1,5 litra wywaru warzywnego, 200 ml śmietanki ryżowej (zagęszczony produkt bezglutenowy), Natka pietruszki, Makaron – polecam łazanki lub orzo. Zupa – przygotowanie: Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych, zalewamy gorącą wodą na min 2 godziny (można dłużej). Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy, po zeszkleniu dodajemy rozmrożone grzyby, podsmażamy. Odcedzamy grzyby, zachowując wywar z grzybów. Następnie kroimy. Do ugotowanego wcześniej wywaru warzywnego dodajemy podsmażone grzyby z cebulką, pokrojone grzyby oraz wywar grzybowy. Gotujemy […]
Składniki: 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju z pestek winogron (ew. 3/4 szkl. oleju rzepakowego), 1 szkl. soku pomarańczowego (kwaśny, typu Hortex), 1 i 1/2 szkl. mąki samorosnącej, 1 saszetka proszku do pieczenia, Margaryna roślinna lub olej do posmarowania foremki, Opcjonalnie sok z 1/2 średniej cytryny dla smaku, Polewa: 1 tabliczka dowolnej, bezmlecznej czekolady. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 10min. + 35min. pieczenie. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Małą foremkę posmarować margaryną bezmleczną lub olejem. Sok pomarańczowy wymieszać w misce z olejem i cukrem starannie, najlepiej do uzyskania emulsji. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli używamy zwykłej mąki będziemy potrzebować […]
Składniki: Ciasto ptysiowe, pokrojone na 2 krążki o średnicy 10cm*, 1 czerwona papryka, 300g marchwi, 1 średniej wielkości pomidor, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ciasto ptysiowe przyrządzić według osobnego przepisu. (poniżej) Z papryki usunąć gniazda nasienne, gotować 20min w garnku do gotowania na parze na maksymalnej mocy. Wyjąć z garnka i zostawić w plastikowej torebce na 10 min, aby usunąć skórkę. Pokroić marchew w kostkę, położyć na tacy do gotowania na parze, gotować na parze, pod przykryciem, […]
Składniki: 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/2 szkl. mąki pszennej białej, 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju z pestek winogron, 2 łyżki wegańskiego masła (tylko dla smaku, można ominąć), 1 łyżeczka cukru lub 2-3 łyżeczki syropu klonowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Szczypta soli, Dodatki według uznania. Dla przykładu: syrop klonowy, cukier, pasta czekoladowa owoce. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 5 min. + smażenie. Składniki zblendować. Ciasta przed pieczeniem należy spróbować i ewentualnie dodać cukru. Syrop klonowy to zdrowsza alternatywa, ale jego smak różni się w zależności od producenta, więc nie obejdzie się bez kilku prób smaku. W zależności od […]
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 1/2 średniej cukinii, 1 marchewka, 3 łyżki kukurydzy (z puszki lub świeżej z kolby), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub innych ulubionych ziół (np. pietruszki, bazylii), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, Sól, Przyprawy: jak lubimy, np. 1 łyżeczka curry albo 1 łyżeczka suszonego tymianku i 1/4 łyżeczki kurkumy, Sól, pieprz, opcjonalnie chili, Olej do smarowania kotlecików. Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć przez 2 minuty drobno pokrojoną cebulkę, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i z grubsza posiekany czosnek. Po solić […]
Składniki: Kalafior w cieście: 1 głowa kalafiora, umyta i podzielona na różyczki, 90g mąki pszennej, 60g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, spora szczypta soli, 220ml jasnego piwa, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki chili, Świeżo mielony pieprz, Olej rzepakowy do smażenia w głębokim tłuszczu, Salsa pomidorowa: 250ml przecieru pomidorowego, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki cukru, 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego, 1 łyżeczka skrobi (w zależności od tego, jak wodniste są nasze pomidory, można dać mniej skrobi), Sól, pieprz, chili, szczypta curry, szczypta cynamonu. Sposób przygotowania: Kalafiora najlepiej umyć wcześniej […]