Laktoza, inaczej zwana cukrem mlekowym C12H22O1 to dwucukier obecny w niektórych pokarmach mlecznych. Laktoza stanowi ważne źródło energii a jej obecność w diecie zwiększa wchłanianie wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Jej obecność w jadłospisie dba o prawidłowy stan błony śluzowej jelita grubego i wspiera układ odpornościowy. Kiedy w brzuchu burczy a jelita dostają skurczy…. Słów kilka o nietolerancji laktozy Anna Przyborska Laktoza inaczej zwana cukrem mlekowym C12H22O1 to dwucukier obecny w niektórych pokarmach mlecznych. Laktoza stanowi ważne źródło energii a jej obecność w diecie zwiększa wchłanianie wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Jej obecność w […]
Na łamach Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology opublikowano przegląd systematyczny oraz metaanalizę oceniająca związek stężenia cynku we krwi z AZS oraz wpływ suplementacji cynku na ciężkość AZS. Sugeruje się, że niedobór cynku może wiązać się z atopowym zapaleniem skóry (AZS). Cynk jest składnikiem enzymów odpowiedzialnych za przebudowę naskórka oraz jest niezbędny do ekspresji filagryny, która tworzy barierę skórną. Ponadto obserwuje się, że miejscowa aplikacja cynku wiąże z modulacją stanu zapalnego w skórze oraz działaniem przeciwbakteryjnym. Na łamach Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology opublikowano przegląd systematyczny oraz metaanalizę oceniająca związek stężenia cynku we […]
Promowane współcześnie w medycynie holistyczne podejście do Pacjenta w przypadku atopowego zapalenia skóry powinno być koniecznością. Lek. Karina Polak W trakcie leczenia należy zwrócić uwagę na wszystkie aspekty – nie tylko łagodzenie stanów zapalnych i nawilżanie skóry, ale także higienę, unikanie infekcji i nadkażeń, naukę technik redukujących stres, a nawet… odpowiednią dietę. Część spośród wymienionych na przestrzeni lat została już dokładnie zbadana, opisana i włączona do standardów oraz wytycznych leczenia. Postęp przynosi jednak nowe informacje, które dla części z nas –Atopików – nierzadko okazują się kluczowe. W publikacjach naukowych od kilku lat podnoszony jest coraz częściej temat nietolerancji histaminy (ang. […]
Wykonywane 2-3 razy w tygodniu kąpiele w roztworze podchlorynu sodu pomagają złagodzić stany zapalne i zapobiegać zakażeniom skóry, poprzez ograniczanie kolonizacji bakterii na skórze. Ta receptura zakłada stężenie chloru w kąpieli, nie większe aniżeli w przeciętnym basenie pływackim. Czego potrzebujesz? Wanna, woda, standardowy domowy nieskoncentrowany wybielacz 5,25% podchlorynu sodu, łyżeczki miarki Jak zrobić kąpiel podchlorynową? KROK 1. Wypełnij wannę letnią wodą. KROK 2. Dodaj ½ szklanki wybielacza do wypełnionej wodą standardowej wanny (ok. 180 l.) lub 2 łyżki stołowe wybielacza do wanienki dziecięcej (ok. 18 l.). W efekcie powinniśmy uzyskać 0,005% roztwór podchlorynu sodu. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość. Jest dostępny preparat Atopigo® – który jest gotowym […]
Przy AZS i innych stanach chorobowych skóry, warto włączyć do pielęgnacji niektóre zioła, szczególnie te, które regulują procesy immunologiczne lub mają zdolność redukowania stanów zapalnych. Omówione w artykule zioła, są odpowiednie również dla skóry wrażliwej. Agnieszka Waszak Kociołek Wiedźmy to miejsce, w którym dzielę się wiedzą o ziołach, zachęcam korzystania z mocy natury, do poznawania rosnących w zasięgu ręki pospolitych „chwastów roślin rosnących na łąkach, w lasach i w ogrodach. Wiele z nich ma wspaniałe właściwości — kulinarne, zdrowotne, kosmetyczne. To wszystko się ze sobą łączy, jesteśmy tym, co jemy, czym pielęgnujemy naszą skórę.Prowadzę ziołowe warsztaty, podczas których uczestnicy dowiadują […]
Oryginalny chlebek bezglutenowy z bananów i kaszy gryczanej. Składniki: 3 średnie banany, 200 gram mąki gryczanej (kaszę gryczaną niepaloną mielimy w młynku do kawy uzyskując mąkę), Łyżeczka cynamonu, Łyżeczka sody, 200ml mleka roślinnego, Rodzynki, żurawina, daktyle – wg preferencji. Przygotowanie: Wszystko razem mieszamy i pieczemy w formie (keksówce) w 180 stopniach, przez 40 minut.
Pyszny i ultra-szybki sorbet, bez jaj i mleka. Składniki: 450g mrożonych truskawek lub innych ulubionych owoców, 150ml mleka kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką puszystą masę. Taki sorbet jeśli nie zdąży się rozmrozić możemy zjeść od razu lub przełożyć do plastikowych pojemniczków i włożyć do zamrażalnika „na później”.
Pyszne i oryginalne ciasto w diecie bezmlecznej i bezjajecznej. Składniki: Na ciasto (tortownica 18 cm): 2 puszki konserwowej czerwonej fasoli, 3 małe dojrzałe banany, 3-4 łyżki musu z jabłek (opcjonalnie), 4 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 2 łyżki oleju kokosowego (lub zamiennie zwykły olej rzepakowy), 6 łyżeczek cukru trzcinowego (lub zamiennie np. Stevia), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub zamiennie 2 łyżeczki sody oczyszczonej). Na polewę czekoladową: 2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny z tłuszczów roślinnych-bez mleka i masła), 3 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 4 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki napoju roślinnego, tzw. „mleko”: jaglane/ryżowe/orkiszowe/migdałowe. Przygotowanie: Ciasto: […]
Składniki: 600 g upieczonych buraków (najlepiej upiec dzień wcześniej około 700 g, bo odejdzie skórka – każdy burak oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach 30-45 minut, zależnie od wielkości buraka, sprawdzać czy są bardzo miękkie nożem) – można zastąpić gotowanymi, ale będzie mniej słodkie, 450 g obranych, bardzo dojrzałych bananów, 150 ml soku malinowego, najlepiej bez cukru, 180 g ksylitolu (jeśli sok bez cukru, to można dodać więcej ksylitolu, będzie słodsze), 100 g płatków owsianych, zmielonych na proszek w młynku do kawy, 3 łyżki łupin babki jajowatej (do kupienia w sklepach zielarskich), Łyżeczka ekstraktu waniliowego, Garść […]
Stanowisko ekspertów Sekcji Dermatologicznej Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Sekcji Alergologicznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, w sprawie leczenia atopowego zapalenia skóry-Konsensus 2018 r. Eksperci, autorzy stanowiska: Roman Nowicki, Magdalena Trzeciak, Aleksandra Wilkowska, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Hanna Ługowska-Umer, Wioletta Barańska-Rybak, Maciej Kaczmarski, Cezary Kowalewski, Jerzy Kruszewski, Joanna Maj, Wojciech Silny, Radosław Śpiewak, Andriy Petranyuk. Opracowanie artykułu: Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych na bazie „Stanowiska ekspertów”. Wstęp Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest schorzeniem powszechnie spotykanym w praktyce lekarskiej. U ponad 60% dzieci z AZS istnieje ryzyko rozwoju alergicznego nieżytu nosa lub astmy (marsz atopowy). Pacjenci z AZS są szczególnie narażeni na kolonizację lub infekcję gronkowcem złocistym. Skuteczna terapia AZS powinna szybko eliminować objawy choroby, poprawiać jakość […]
Zapraszam do wysłuchania fragmentu prelekcji Pana Prof. dr.n.med Romana Nowickiego (Szef Kliniki Dermatologii, Alergologii i Wenerologi Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku oraz Przewodniczący Sekcji Dermatologii Polskiego Towarzystwa Alergologicznego), traktującego o nadzwyczajnych efektach leczniczych stosowania mokrego opatrunku (wet wrapping) w leczeniu atopowego zapalenia skóry u dzieci. Wykład miał miejsce w Łodzi, podczas Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Alergia, Astma, Immunologia Kliniczna, 2013 r.
Obejrzyj film, jak prawidłowo wykonać mokre opatrunki całościowe oraz miejscowe. Film dostępny w naszym kanale wideo „AtopiaTV”.
„Mamusiu uszko mnie boli…” Te słowa przeszywają mnie na wylot o każdej porze, stawiają na równe nogi, przywołują złe wspomnienia które potrafią zaszklić matczyne oczy i skurczyć żołądek z poczucia bezsilności. Mój starszy syn, po nieco pogmatwanej ciąży urodził się miesiąc przed planowanym terminem, zdrowy, ładnie się rozwijał ale już od pierwszych dni życia zaczęły się problemy ze skórą. Na przełomie trzeciego i czwartego miesiąca życia nie było już złudzeń, objawy skórne, problemy z układem pokarmowym plus obciążony wywiad rodzinny doprowadziły do rozpoznania atopowego zapalenia skóry i podejrzenia alergii pokarmowej. Wraz z rozszerzaniem diety alergia pokarmowa stała się faktem, liczne […]
Składniki: 112g margaryny roślinnej, 0,5 kubka cukru pudru (można dodać wedle uznania), wanilia, 1 jajko – zastępnik jajka odpowiadający 1 jajku np. jajka wegańskie Orgran, 2 kubki mąki bezglutenowej np. Schaer Mix It C, twarde kolorowe cukierki typu landrynki, bez nadzienia, opcjonalnie barwniki spożywcze, pisaki lukrowe, lukier, posypki bezglutenowe. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 60 min. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodać zamiennik jajka. Ucierać dalej. Przez sitko przesiać do masy 2 kubki mąki. Ciasto wyrobić, uformować w kulkę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Po wyciągnięciu ciasta poprószyć stolnicę mąką. Opcjonalnie podzielić […]
Składniki: W zależności od naczynia. Tutaj na mniejszą blachę do pieczenia. 1 opakowanie ciasteczek Milly Mally Schaer (mogą być również inne herbatniki), 4 łyżki oleju kokosowego, 0,5 opakowania pianek Marshmallow, 0,5 tabliczki bezmlecznej czekolady np. Plamil. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 20 min. + 1h w zamrażarce. Ciasteczka drobno rozgnieść. Rozpuścić olej kokosowy i wlać do ciasteczek. Wymieszać. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozsypać na papier do pieczenia i ugnieść łyżką dokładnie dopasowując do kształtu naczynia. Na uformowany spód z ciasteczek wyłożyć równomiernie pianki Marshmallow. Nagrzać piekarnik na 180 stopni i włożyć na 8-10 minut (pianki mają się lekko rozpuścić […]
Składniki: Filiżanka (ok. 100 g) ryżu Basmati, 1 filiżanka (ok. 100 g) mung dalu (fasolki) lub czerwonej soczewicy, 10 filiżanek gorącej wody, 1 łyżka masła klarowanego Ghee, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, Szczypta soli. Przygotowanie: Soczewicę i ryż płuczemy 2-3 razy pod zimną wodą. Do garnka dodajemy ghee, rozgrzewamy je i wrzucamy kmin rzymski, czarnuszkę, kurkumę. Podsmażamy przyprawy, dodajemy soczewicę i ryż – mieszamy przez minutę. Dodajemy gorącą wodę. Gotujemy około 20 minut aż soczewica i ryż lekko się rozgotują. Dodajemy sól do smaku. Na wierzch nakładamy łyżkę Ghee. Smacznego! Kicheri to danie łatwe […]
Składniki: 1 szklanka pełnego mleka organicznego, 1 łyżeczka proszku z kurkumy, Posypka czarnego pieprzu, Masło sklarowane ghee, Miód. Przygotowanie: Umieszczamy mleko w rondlu na małym ogniu. Powoli podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem miodu. Pozostawiamy mieszaninę na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ogień i pozwalamy, aby mleko nieco ostygło. Dodajemy miód i wypijaj od razu. Najlepiej w łóżku i już pod kocem. Ważne jest, aby miód nie był dodawany do gorącego mleka, ponieważ podgrzany miód uważany jest w ajurwedzie za toksyczny (bardzo trudny do strawienia). Kurkuma (haridra w sanskrycie) jest […]
Składniki: 2 filiżanki kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mleka kokosowego, Szczypta kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, Szczypta suszonego imbiru, Łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki miodu, Orzechy laskowe lub migdały (namoczone i bez skórki) wg smaku, Owoce: banany, maliny, borówki, brzoskwinia – wg upodobania, Masło ghee waniliowe. Przygotowanie: 2 filiżanki kaszy jaglanej płuczemy 2-3 razy pod bieżąca wodą, odsączamy. Gotujemy kaszę jaglaną z wodą w proporcji 1:2 do momentu lekkiego rozgotowania, nie na sypko. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła ghee waniliowego, lekko mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Do ugotowanej kaszy jaglanej z ghee waniliowym dodajemy mleko kokosowe, kilka cienkich plastrów owoców, […]
Immunoterapia swoista – zwana odczulaniem. W jaki sposób przeprowadza się odczulanie?, jak się przygotować?. W artykule znajdziecie infografikę wyjaśniającą w prosty sposób proces odczulania.
Pikantny sos w wersji amerykańskiej do żeberek lub hamburgerów. Dodatek do dań w „wersji dla dorosłych”, Sos barbecue idealnie pasujący do żeberek w wersji amerykańskiej BBQ lub do hamburgerów. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ, znajdziesz TU. Ze względu na dużą ostrość, sos raczej dla osób dorosłych. Przygotowując na przykład żeberka, w daniu dla dzieci, mięso podajemy bez sosu BBQ. Poniżej przedstawiam moją sprawdzoną i ulubioną wersję sosu. Jeżeli jakiś składnik Ci nie odpowiada, po prostu go pomiń lub zastąp innym. Hubert Godziątkowski Składniki: (na słoiczek 200g) 1 cebula, 3 ząbki czosnku, pół słoiczka koncentratu pomidorowego (100g), 2 łyżki wody, 2 łyżki […]
Żeberka BBQ-jak w amerykańskiej restauracji. Pyszne i pachnące! Żeberka BBQ w stylu amerykańskim to ciekawa alternatywa na przerwanie alergicznej monotonii posiłków. Generalnie dzieci lubią obgryzać kostki, a mnogość składników, pozwala rodzicom „przemycić” w daniu kilka cennych pierwiastków. Podstawowe wskazówki – jak przygotować żeberka: Wybór mięsa W Polsce raczej nie przykłada się wagi do krojenia żeberek. Kupując żeberka, poproś o paski. W naszych sklepach, bardzo często do właściwych żeberek, przylega spory kawałek polędwicy. To zupełnie inne mięso i nie pasuje do naszej potrawy. Dlatego przed przygotowaniem żeberek, odkrój polędwicę bez kości i odłóż ją (np. zamroź), na inny obiad. Jak przygotować […]