Mechanizmy wywołujące AZS i inne choroby atopowe mogą się różnic w zależności od pacjenta. Dorośli chorzy i opiekunowie dzieci z atopią powinni dokładnie obserwować jakie substancje, czy jakie warunki środowiskowe wywołują u nich zaostrzenia choroby. Atopia jest tak skomplikowaną chorobą, że zespół specjalistów zajmujących się osobą cierpiącą z powodu choroby atopowej powinien składać się z pediatry, alergologa, dermatologa, pulmonologa, immunologa, endokrynologa, psychologa lub psychiatry i dietetyka, a nawet kilku innych specjalistów. Bardzo ważne jest żeby osoba chora, czy rodzic lub opiekun chorego dziecka sami zdobyli jak największą wiedzę na temat choroby i mechanizmów reakcji alergicznych właściwych dla konkretnego chorego. Atopowe […]
Jedną z najbardziej frustrujących rzeczy, jakie można powiedzieć do osoby cierpiącej na atopowe zapalenie skóry jest „nie drap się!”. Rezultat może być odwrotny – stres, który nasila świąd i wzmaga drapanie. Według badań świąd przy atopowym zapaleniu skóry jest dziesięciokrotnie silniejszy niż ten wynikający z ugryzienia komara. Zmusza chorych do ciągłego drapania i drażnienia skóry. Drapanie powoduje nasilenie reakcji immunologicznych oraz umożliwia wnikanie drobnoustrojów w głąb skóry. Zakażenia przyczyniają się do dalszego nasilenia stanu zapalnego i powstawania przeczosów, nadżerek i strupów. W rezultacie stan zapalny potęguje świąd, dając efekt „błędnego koła” drapania i swędzenia (grafika poniżej). Nieustający świąd skutkuje zaburzeniami snu, ogólnym rozdrażnieniem, zaburzeniami […]
Skóra osoby z AZS jest bardzo wrażliwa, niewystarczająco nawilżona i nie daje dobrej ochrony przed czynnikami drażniącymi. Osobę chorą mogą podrażniać substancje, które dla innych nie stanowią żadnego zagrożenia. Substancjami podrażniającymi w środowisku mogą być te, z którymi chory ma kontakt przez dotyk, takie które są przez niego wdychane albo spożywane z pokarmem. Przebieg AZS jest inny u każdej osoby i inne substancje mogą mieć negatywny wpływ na poszczególne osoby. Zaobserwowanie, co jest u konkretnego dziecka czynnikiem drażniącym jest bardzo trudne. Niektóre substancje mogą dawać objawy odsunięte w czasie od momentu kontaktu z nimi. Niektóre mogą wchodzić w reakcje krzyżowe z […]
Czym jest AZS? Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) jest jedną z chorób atopowych. Jest przewlekłą, nawracającą chorobą skóry, która charakteryzuje się szorstkimi i czerwonymi zmianami na powierzchni ciała, ogólną suchością i swędzeniem skóry. Stany zapalne mogą się okresowo nasilać lub wyciszać w okresach remisji. W skórze występują niedobory filagryny, białka zapewniającego przyleganie do siebie komórek w jej powierzchniowej warstwie. Skórze brakuje też naturalnie występujących na jej powierzchni lipidów chroniących przed zewnętrznymi czynnikami drażniącymi i odpowiedzialnych za regulację gospodarki wodno-tłuszczowej. Osoby z AZS przez większość czasu zmagają się z błędnym kołem świądu. Zmieniona chorobowo skóra dokuczliwie swędzi, co prowadzi do nadmiernego drapania, […]
W ubiegłym roku PTCA przeprowadziło badanie na temat realnych wydatków, które drenują kieszenie pacjentów z AZS. Główne wnioski z badania prezentujemy na infografice:
Food and Drug Administration, amerykańska Agencja Żywności i Leków, zatwierdziła 14 stycznia br. dopuszczenie dla dwóch leków – inhibitorów kinaz janusowych JAK1 – służących w terapii średnich i ciężkich postaci atopowego zapalenia skóry (AZS, AD). Są to upadacitinib i abrocitinib – pierwsze doustne inhibitory kinaz janusowych dostępne w USA. Jak stwierdziła prof. Emma Guttman-Yassky z Icahn School of Medicine w Mount Sinai w Nowym Jorku, zajmująca się badaniami nad upadacitinibem, dopuszczenie to jest bardzo istotną informacją, ponieważ od kilku lat nie było żadnej terapii systemowej z wyjątkiem immunosupresantów, jak cyklosporyna i metotreksat, zaś jedynym lekiem doustnym był prednizon, co do […]
Na listopadowej liście refundacyjnej pojawi się pierwsze w Polsce leczenie biologiczne dla pacjentów dorosłych z ciężką postacią Atopowego Zapalenia Skóry. Szczegóły w artykule Mamy to! Bezpłatny dostęp do leczenia biologicznego-lekiem o nazwie Dupixent (o działaniu i skuteczności leku pisaliśmy wcześniej TU), dla pacjentów dorosłych z ciężką postacią atopowego zapalenia skóry stało się faktem. Zgodnie z informacją przekazaną bezpośrednio Prezesowi PTCA-Hubertowi Godziątkowskiemu, przez Pana Ministra Macieja Miłkowskiego, (lek z substancją czynną dupilumab), ma pojawić się na najbliższej liście refundacyjnej, która będzie obowiązywać od 01 listopada, 2021 roku. Prezent z okazji Światowego Dnia AZS Atopowa społeczność nie mogła się spodziewać lepszego prezentu z okazji Światowego Dnia […]
INFOGRAFIKA – Publikujemy dla Was Raport z Badania „Wpływ AZS na Życie Rodzinne, Zawodowe i Relacje” w wygodnej infografice. Jeśli chcesz pobrać infografikę na swój dysk lub smartfon – kliknij w nią:
Publikujemy Ranking Top10 Emolienty, 2021. Który emolient został produktem roku wg Rankingu PTCA? Czy Twój emolient znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych dermokosmetyków 2021r.? Sprawdź! Zgodnie z zapowiedziami, publikujemy pierwszy oficjalny, doroczny Ranking „TOP10 Emolienty, 2021”. W tym roku nasza atopowa społeczność do szranków wyłoniła 39 produktów. Zgodnie z założeniami Rankingu (szczegóły znajdziesz w TYM artykule), wszystkie produkty ocenialiśmy wg czterech kryteriów wraz z przypisanymi wagami każdego z nich. Najwyższą wagę przypisaliśmy Waszym czyli pacjentów i opiekunów opiniom i ocenom-dziękujemy za Wasze głosy w ankiecie z Zamkniętych Grup Wsparcia!. Kolejnymi istotnymi czynnikami oceny były odpowiednio: cena za 100 gram produktu […]
Począwszy od 2021 roku, Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych, będzie prowadzić i publikować „Ranking Top 10 emolientów” na dany rok kalendarzowy. W jaki sposób powstanie lista 10 najpopularniejszych emolientów? Sprawdź… Skąd pomysł? Reżim emolientowy to złoty standard leczenia i pielęgnacji skóry atopowej. Temat emolientów to najczęstsza kwestia poruszana przez pacjentów oraz opiekunów w naszych Zamkniętych Grupach Wsparcia. Zdajemy sobie sprawę, że ogrom oferty, szeroki wachlarz wyboru preparatów zarówno aptecznych jak i tych dostępnych w sieci, różnice w cenach oraz ilość „poleceń” i „rekomendacji” – mogą przyprawić o zawrót głowy. Chcielibyśmy nieco uprościć proces podejmowania decyzji zakupowych (szczególnie dla mniej doświadczonych opiekunów i pacjentów) i […]
Jak prawidłowo wykluczać produkty z jadłospisu i czy dieta eliminacyjna zawsze oznacza to samo? Diagnostyczna dieta eliminacyjna Kiedy zauważamy u siebie objawy mogące świadczyć o reakcji alergicznej, zwykle pierwsze podejrzenia padają na spożywane przez nas pokarmy. czasem na własną rękę szukamy przyczyny problemów i kolejno wykluczamy poszczególne produkty z naszej diety. właściwe postępowanie obejmuje jednak złożony proces diagnostyczny oraz przemyślane zmiany w codziennej diecie. Adriana Szulińska Diagnostyka alergii pokarmowych bywa trudna. Objawy nie zawsze występują bezpośrednio po spożyciu pokarmu, który je wywołuje lub pojawiają się tak często, że nie jesteśmy w stanie ustalić z jakim dokładnie produktem są związane. Jeśli będziemy […]
Polski Pacjent z AZS wydaje na leczenie 4-razy więcej niż statystyczny Europejczyk! Hubert Godziątkowski Częste wizyty u specjalistów w ramach opieki prywatnej, do których pacjenci są zmuszeni ze względu na długi czas oczekiwania na wizytę w ramach NFZ, codziennie stosowane, w większości nierefundowane, leki, maści i dermokosmetyki, czy niezbędna dieta, generują dla pacjenta bardzo duże koszty i znacznie uszczuplają jego budżet domowy. Zgodnie z raportem European Federation of Allergy and Airways (EFA) z 2018 r., średni koszt ponoszony przez pacjenta w związku z atopowym zapaleniem skóry wynosi 927 euro/rok (ok. 4150 zł/rok). W Polsce te koszty są znacznie wyższe. Jak […]
Składniki: 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju z pestek winogron (ew. 3/4 szkl. oleju rzepakowego), 1 szkl. soku pomarańczowego (kwaśny, typu Hortex), 1 i 1/2 szkl. mąki samorosnącej, 1 saszetka proszku do pieczenia, Margaryna roślinna lub olej do posmarowania foremki, Opcjonalnie sok z 1/2 średniej cytryny dla smaku, Polewa: 1 tabliczka dowolnej, bezmlecznej czekolady. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 10min. + 35min. pieczenie. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Małą foremkę posmarować margaryną bezmleczną lub olejem. Sok pomarańczowy wymieszać w misce z olejem i cukrem starannie, najlepiej do uzyskania emulsji. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli używamy zwykłej mąki będziemy potrzebować […]
Składniki: Ciasto ptysiowe, pokrojone na 2 krążki o średnicy 10cm*, 1 czerwona papryka, 300g marchwi, 1 średniej wielkości pomidor, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ciasto ptysiowe przyrządzić według osobnego przepisu. (poniżej) Z papryki usunąć gniazda nasienne, gotować 20min w garnku do gotowania na parze na maksymalnej mocy. Wyjąć z garnka i zostawić w plastikowej torebce na 10 min, aby usunąć skórkę. Pokroić marchew w kostkę, położyć na tacy do gotowania na parze, gotować na parze, pod przykryciem, […]
Składniki: 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/2 szkl. mąki pszennej białej, 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju z pestek winogron, 2 łyżki wegańskiego masła (tylko dla smaku, można ominąć), 1 łyżeczka cukru lub 2-3 łyżeczki syropu klonowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Szczypta soli, Dodatki według uznania. Dla przykładu: syrop klonowy, cukier, pasta czekoladowa owoce. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 5 min. + smażenie. Składniki zblendować. Ciasta przed pieczeniem należy spróbować i ewentualnie dodać cukru. Syrop klonowy to zdrowsza alternatywa, ale jego smak różni się w zależności od producenta, więc nie obejdzie się bez kilku prób smaku. W zależności od […]
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 1/2 średniej cukinii, 1 marchewka, 3 łyżki kukurydzy (z puszki lub świeżej z kolby), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub innych ulubionych ziół (np. pietruszki, bazylii), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, Sól, Przyprawy: jak lubimy, np. 1 łyżeczka curry albo 1 łyżeczka suszonego tymianku i 1/4 łyżeczki kurkumy, Sól, pieprz, opcjonalnie chili, Olej do smarowania kotlecików. Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć przez 2 minuty drobno pokrojoną cebulkę, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i z grubsza posiekany czosnek. Po solić […]
Składniki: Kalafior w cieście: 1 głowa kalafiora, umyta i podzielona na różyczki, 90g mąki pszennej, 60g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, spora szczypta soli, 220ml jasnego piwa, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki chili, Świeżo mielony pieprz, Olej rzepakowy do smażenia w głębokim tłuszczu, Salsa pomidorowa: 250ml przecieru pomidorowego, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki cukru, 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego, 1 łyżeczka skrobi (w zależności od tego, jak wodniste są nasze pomidory, można dać mniej skrobi), Sól, pieprz, chili, szczypta curry, szczypta cynamonu. Sposób przygotowania: Kalafiora najlepiej umyć wcześniej […]
Składniki: Faszerowane pomidory: 6-8 pomidorów, 1 cebula, 1 średniej wielkości cukinia, 1 czerwona papryka, 1 bakłażan, 2 łyżki oliwy, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego, Sól, pieprz. Pesto: 1 szklanka luźno ułożonych liści oregano lub bazylii, 1/3 szklanki orzechów nerkowca (ew. pestek słonecznika/migdałów/innych orzechów czy pestek), Oliwa z oliwek, Sól. Sposób przygotowania: Ten etap robimy z wyprzedzeniem: bakłażana kroimy w drobną kostkę (ok. 1/2cm), solimy i odkładamy w durszlaku na godzinę. Po tym czasie odciskamy, pozbywając się nadmiaru wody. Przygotowujemy resztę warzyw: cebulę kroimy w kostkę, paprykę i cukinię w 0,5-centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i […]
Składniki: 250g mąki, 70g oliwy z oliwek, 90ml wody, 1 łyżka octu winnego, 7g soli, 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (można użyć swoich ulubionych ziół), Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać w misce z rozmarynem i chili. W drugiej misce roztrzepać wodę, sól, ocet i oliwę. Wlać mokre składniki do miski z wodą i wyrobić ciasto, wygniatając je przez kilka minut (jak ciasto na pierogi). Przykryć i odstawić na 1/2 godziny. Ponownie zagnieść i odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego w łupinie. Każdy kawałek rolować, jak przy robieniu ślimaków z plasteliny i zlepić razem końce, […]
Składniki: 1 szklanka (220 ml) mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Szczypta soli, 1 łyżka dowolnych otrębów (opcjonalnie), 1,5 łyżki brązowego cukru, 1 szklanka (220 ml) dowolnego „mleka” roślinnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania: W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Wlać mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Zamieszać tylko do połączenia składników (można zostawić trochę grudek, zbyt długie mieszanie może poskutkować gumowatymi plackami). Odstawić na 5 minut. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, można lekko posmarować ją tłuszczem. Przewracać na drugą stronę, kiedy na całej powierzchni placka pojawią się bąbelki. Podawać z […]
Składniki: 200 g wiórków kokosowych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na cała noc. Rano podgrzewamy wiórki z wodą do temperatury ok 65 stopni, podgrzaną masę blendujemy. Przelewamy przez sitko lub gazę. Mleko przelewamy do szklanych butelek. Pozostałą masę można wykorzystać do ciast lub deserów. Mleko kokosowe jest źródłem składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, selen, miedź. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.