Niedawno zakończyła się konferencja AAD w San Diego (USA). W konferencji uczestniczył Przewodniczący Rady Naukowej PTCA, Prof. Roman Nowicki. Czego się dowiadujemy o nowościach w leczeniu AZS? Obiecujące wyniki badań leku doustnego Jeśli ostatecznie potwierdzone zostaną wyniki badań drugiej fazy, już wkrótce pacjenci z atopowym zapaleniem skóry będą mogli być leczeni lekami doustnymi zamiast podawanymi w iniekcji. Podczas dorocznej konferencji AAD w San Diego, w której uczestniczył Profesor Roman Nowicki-Przewodniczący Rady Naukowej PTCA, zaprezentowano m.in. wyniki badań nad dwoma lekami: upadacitinibem i baricitinibem, które działają jako inhibitory kinazy Janus (JAK) i są wytwarzane w sposób konwencjonalny, a nie jak do tej pory w […]
Składniki: Ciasto: Pól szklanki mąki orkiszowej, 2 łyżki mąki owsianej, 2 duże łyżki kakao lub karobu, 4 łyżki oleju kokosowego (w stałej formie), 2 łyżki ksylitolu, Jako zamiennik jajka – łyżka siemienia lnianego z 2 łyżkami wody. Krem kokosowy: 5 łyżek wiórków kokosowych, 400 ml schłodzonego mleczka kokosowego z puszki, laska wanilii, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżka agaru, Owoce: – maliny, truskawki, borówki, jeżyny. Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do okrągłej formy, uprzednio wysmarowanej olejem kokosowym. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 […]
Składniki: Pół szklanki kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka roślinnego np.: migdałowego, Laska wanilii, 6 daktyli bez pestek (jako zamiennik cukru), 3 łyżki kakao, 200 ml gęstego mleczka kokosowego z puszki, Świeże maliny. Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną w pierwszej kolejności płuczemy (2-3 razy), po osuszeniu prażymy, zalewamy mlekiem roślinnym, dodajemy pokrojone daktyle, wanilię i gotujemy 15 minut. Po wystudzeniu dodajemy mleko kokosowe oraz kakao, a następnie miksujemy. Maliny rozgniatamy widelcem, dzielimy na 2 części. Do pucharków wkładamy maliny, na to mus czekoladowy i ponownie maliny. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego.
Osoby, które mogły nabyć krem Yiganerjing, są proszone o natychmiastowe zaprzestanie stosowania, ponieważ zawiera nieujawniony steroid i dwa składniki przeciwgrzybicze. Źródło: www.gov.uk – strona rządowa Tłumaczenie: Hubert Godziątkowski PTCA — Agencja Regulacyjna ds. Leków i Produktów Zdrowotnych ostrzega ludzi, którzy mogli zakupić „naturalny” chiński lek ziołowy, krem Yiganerjing, stosowany do leczenia schorzeń skóry. Agencja apeluje aby natychmiast zaprzestać stosowania, ponieważ stwierdzono, że zawiera nieujawniony lek steroidowy i dodatkowo dwa składniki przeciwgrzybicze. Przedstawiciele MHRA podjęli działania, aby powstrzymać sprzedaż tego kremu i wycofać go z wielu stron internetowych i sklepów internetowych, aby ludzie w przyszłości nie mogli go kupić i stosować. Yiganerjing Cream nie jest […]
Składniki: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1/4 łyżeczki soli, 1 szklanka mleka roślinnego – najlepsze będzie waniliowe, 30 g świeżych drożdży, 1/3 szklanki oleju. Na jagodowe nadzienie: 500 g jagód, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, zasypujmy cukrem, i odstawiamy na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły się rozpuszczać. Następnie zalewa my mlekiem roślinnym, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodajemy sól, wanilię, olej i delikatnie mieszamy. Stopniowo przesiewamy mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, powinno być gładkie i […]
Składniki: Na ciasto: 100g mąki ryżowej, 100 g mąki jaglanej, 200 g masła roślinnego, 50 g cukru kokosowego. Składniki na kruszonkę: 200 g mąki owsianej, 100 g oleju kokosowego (w stałej formie), 3 łyżki ksylitolu, Owoce: 1 kg śliwek węgierek, 1 łyżeczka oleju kokosowego. Sposób przygotowania: Ciasto: Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem, dodajemy miękkie masło, po czym zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Kruszonka: Składniki zagniatamy na masę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na dowolnej formie wyłożonej papierem do […]
Żądają dla siebie i swoich aptek specjalnych przywilejów, chcą być traktowani jak jedna podpór systemu ochrony zdrowia. Tymczasem dziś ich rzeczywista przydatność dla systemu jest niewielka. Żądają dla siebie i swoich aptek specjalnych przywilejów, chcą być traktowani jak jedna podpór systemu ochrony zdrowia. Tymczasem dziś ich rzeczywista przydatność dla systemu jest niewielka. Albo w końcu uruchomimy opiekę farmaceutyczną – i uczynimy ich jednym z istotnych dla ochrony zdrowia zawodów pomocniczych, albo po prostu zrezygnujmy ze specjalnego traktowania aptekarzy i farmaceutów. Z problemem co dalej z farmaceutami mocują się także inne kraje. W USA skończyło się na tym, ze nie ma […]
Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że produkty light oraz fit cieszą się dużą popularnością. Okazuje się jednak, że „nie wszystko złoto co się świeci”. Czy produkty lekkie są korzystne dla zdrowia? Co oznacza 30% mniej tłuszczu lub cukru? O tym przeczytasz w III części Etykietologii. Producenci żywności wiedzą, że konsumenci są coraz bardziej świadomi tego co jedzą. Starają się zatem za pomocą sztuczek marketingowych przekonać ich do zakupu swoich produktów. Niebieskie opakowanie oraz napis light kusi by po niego sięgnąć. Wygląda na zdrowszy i lepszy od standardowego wyboru. Jednak przy głębszej analizie składu okazuje się, że to tylko pozory. Zdrowe […]
Każdy producent żywności jest zobligowany do wypisania szczegółowego składu swoich wyrobów. Wiadomo, nie wszystkie z nich są korzystne dla naszego zdrowia. Często konserwanty, barwniki czy inne substancje chemiczne są zakamuflowane pod różnymi nazwami. Takie pisanie nie „wprost” przez producentów ma zachęcić do kupowania właśnie ich wyrobów. Podczas codziennych zakupów bardzo trudno znaleźć żywność wolną od substancji dodatkowych. Wiadomo najlepiej kupować ekologiczną w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak nie zawsze ma się czas i ochotę na poszukiwania takowych. Podpowiadamy zatem na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów i jak czytać etykiety by znaleźć najlepsze produkty. Szkodliwe dla zdrowia substancje dodawane do naszej żywności […]
Wybierając produkty spożywcze do swojego domu za pewne liczysz, że są one dobre dla Twojego zdrowia. Okazuje się, że mimo podobnej nazwy ich składy mogą znacząco różnić się od siebie. Wbrew pozorom cena niewiele mówi o jakości kupowanej żywności. Sprawdź co może znaleźć się na etykietach i jak prawidłowo to odczytywać. W mediach często pojawiają się slogany typu „patrz na skład”, „kupuj zdrową żywność”. Jednak te truizmy nie pomagają podjąć właściwej decyzji zakupowej. Poniżej przygotowaliśmy kilka wskazówek – podstawowych zasad jak prawidłowo czytać etykiety. Przydadzą się one nie tylko alergikom czy atopikom, ale również osobom dbającym o swoje zdrowie. Co […]
FDA przyznało przełomowe oznaczenie terapii upadacitinibowi w leczeniu umiarkowanego do ciężkiego atopowego zapalenia skóry u dorosłych, którzy kwalifikują się do leczenia ogólnoustrojowego. Decyzja agencji została poparta pozytywnymi danymi z badań drugiej fazy, które zostały ogłoszone we wrześniu 2017 r. Dane z badania wskazują, że 30 mg, 15 mg i 7,5 mg raz na dobę dawek upadacitinibu dawało większe średnie zmiany procentowe w obszarze wyprysku i nasileniu wskaźnika punktacji od linii podstawowej do 16 tygodni w porównaniu z placebo. Aktualne opcje leczenia dla osób z atopowym zapaleniem skóry są ograniczone, dlatego oczekuje się, że wkrótce nastąpi awans dla upadacitinibu w badaniach […]
FDA sfinalizowała przepis zakazujący sprzedaży produktów antyseptycznych dostępnych bez recepty (OTC), które zawierają triklosan lub którykolwiek z 23 innych aktywnych składników. FDA ustaliła, że składniki te nie są bezpieczne i skuteczne, ponieważ firmy, które je wytwarzają, nie dostarczyły dodatkowych danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności. Dotyczy to produktów obejmujących mycie rąk, substancje odkażające oraz antyseptycznych produktów do pielęgnacji skóry pacjentów. FDA daje producentom tych produktów rok na przeformułowanie lub usunięcie ich z rynku. Triclosan jest jedynym aktywnym składnikiem, stosowanym obecnie w produktach antyseptycznych dla służby zdrowia, którego bezpieczeństwo i skuteczność nie zostały potwierdzone. Triclosan (C12H7Cl3O2) jest aromatycznym związkiem organicznym z grupy […]
Anna Przyborska Z roku na rok coraz więcej dzieci i dorosłych obserwuje problemy, które łączy z jedzeniem. Podejrzenie niepożądanej reakcji na pokarm najczęściej budzą objawy takie jak: zmiany skórne, świąd, bóle brzucha, nieprawidłowe wypróżnienia, problemy z układem oddechowym, niepokój, słabe przybieranie na wadze, odchylenia w wynikach badań laboratoryjnych. Część osób z tymi objawami cierpi na choroby alergiczne, część na nietolerancje pokarmowe, część ma zupełnie inne problemy zdrowotne. Reakcje alergiczne na pokarm dzielimy na IgE-zależne i IgE-niezależne W reakcjach IgE-zależnych objawy pojawiają się z reguły natychmiast, a ich nasilenie może być bardzo różne.Mogą wywołać objawy ze strony jednego bądź wielu narządów, […]
Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków. Składniki: Spód: 1 szklanka namoczonych lub lekko rozgotowanych daktyli, 2 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki cynamonu. Krem: 2 awokado, 4 łyżki kakao lub karobu, Opcjonalnie: łyżka miodu, trochę kurkumy. Dekoracja: To, co akurat mamy w kuchni: wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, płatki migdałowe lub owoce np. truskawki, nasiona granatu. Przygotowanie: Składniki na spód miksujemy. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy trochę wody z moczenia / gotowania daktyli lub mleka kokosowego. Kiedy masa zrobi się wilgotna i plastyczna, wyklejamy nią foremkę (niewielką). Spód można też upiec, ale osobiście wolimy go odstawić […]
Bez glutenu, bez zbóż, bez strączków, bez mleka, bez sztucznych dodatków. Składniki na porcję dla 2 osób: 4 łyżki mąki kokosowej lub nawet wiórek (będzie trochę inna faktura), 4 łyżki kakao lub karobu (można je też połączyć), 4 łyżki mleka kokosowego lub innego paleo, ewentualnie 2 łyżki wody (kokosowej), 2 łyżki oleju kokosowego, najlepiej płynnego, 1 duży banan lub plantan, 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Opcjonalnie: cynamon, imbir i kurkuma, wiórki kokosowe do dekoracji przed podaniem. Przygotowanie: Mieszamy wszystkie suche składniki, np w słoiku, który zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy. Jeśli olej […]
Pozytywne zielone na dobry humorek, czyli Pesto z avokado lub czosnku niedźwiedziego Pesto z avokado: Składniki: 1 awokado, Pół pęczka pietruszki, Lubczyk do smaku, 4 garści prażonego słonecznika, 3 garści prażonych pestek dyni, Do smaku sól morska z jodem i kolorowym pieprzem. Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki, ziarna prażymy na suchej patelni, wszystkie składniki mieszamy i blendujemy. Pesto jest idealne do smarowania pieczywa jako pasta lub masło. Takie Pesto doskonale pasuje również do makaronu jako gotowe danie. Pesto z czosnku niedźwiedziego: Składniki: Pęczek czosnku niedźwiedziego, 4 garści prażonego słonecznika ( prażymy na suchej patelni aż nabierze rumieńców), Sól, Olej rzepakowy […]
Dzieci lubią frytki, warzywa nie zawsze. Może w tej kolorowej formie przejdzie. Składniki: Ziemniaki, Marchewka, Pietruszka. Przygotowanie: Składniki jak w tytule – kroimy w słupki, rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem olejem rzepakowym lub olejem kokosowym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. pieczemy ok 30 min – w zależności od oczekiwanego poziomu chrupkości. Smacznego!
Ciekawa wegańska alternatywa na świąteczny stół. Składniki: 4 buraki, Pestki z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, Ruccola. Sposób przygotowania: Najlepiej aby nasze upieczone wcześniej do kremu buraki, ochłodzić, łatwiej będzie je kroić. Kroimy w bardzo cienkie plastry, układamy na talerzu. Na patelni podprażamy pestki dyni. Buraki posypujemy pestkami dyni, układamy rucolę, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym Dla tych którzy nie są uczuleni na ser kozi proponuje dodanie na buraki kremowego serka koziego. Smacznego!
Materiał od International Forum of Study on Itch (IFSI). Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych jest oficjalnym członkiem IFSI. Radzenie sobie ze świądem Przewlekłe swędzenie, znane również jako świąd, może być bardzo niewygodne, nieprzyjemne i negatywnie wpływa na życie ludzi na wiele sposobów. Kiepski sen, problemy z koncentracją, obniżone popędy seksualne i depresja mogą być przypisane wyniszczającym efektom przewlekłego świądu. Leczenie przewlekłego świądu jest bardzo problematyczne, a wielu przypadkach polega na próbowaniu różnych metod, poszukiwaniu odpowiedniej opcji leczenia, aby zapewnić cierpiącemu pacjentowi maksymalny poziom ulgi. Istnieją cztery główne rodzaje swędzenia: (1) swędzenie, które pochodzi ze skóry, (2) swędzenie wywołane chemicznie, (3) swędzenie […]
Dlaczego znachorzy są w Polsce bezkarni? Bo nikt ich nie ściga. Choć przecież jest na nich paragraf. Po przypadku kobiety, którą na zaawansowanego raka znachor naraził na śmierć, bo leczył herbatką, w Polsce zawrzało. Analiza Katarzyny Fortak-Karasińskiej*: – Ostatnimi czasy wraz z nieustającym rozwojem współczesnej medycyny na popularności zyskują alternatywne metody leczenia. Mimo, iż ich skuteczność cały czas pozostaje nieudowodniona i dyskusyjna, coraz częściej słyszymy o przypadkach pacjentów, którzy postanowili zaufać jakiejś niekonwencjonalnej metodzie. O alternatywnych metodach leczenia bywa głośno… Nie tak dawno temat alternatywnego leczenia został znów poruszony doniesieniami o rodzicach noworodka, którzy zamiast poddać dziecko szczepieniom skonsultowali stan jego […]
Środowisko zmienia kod epigenetyczny człowieka, a to przyczynia się do powstania alergii Alergie, to cena, jaką płacimy za postęp cywilizacyjny – mówi prof. zw. dr hab. Krystyna Wąsowska-Królikowska, pediatra, alergolog, gastroenterolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. – Obecnie coraz większą rolę w powstawaniu alergii przypisuje się czynnikom epigenetycznym, czyli oddziaływaniu czynników środowiskowych na genom, które nie powodują zmian w strukturze genomu, ale niosą ze sobą możliwość ich aktywacji, nazywaną ekspresją w promowaniu alergii. Dlaczego współcześnie alergia jest tak powszechnym zjawiskiem nie tylko wśród dzieci, ale także wśród dorosłych i czy to problem tylko współczesności, czy podobnie było również w przeszłości? […]