Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych w zakresie działania skupia się na szeroko pojętym wsparciu rodzin dotkniętych tzw. chorobami atopowymi. Choroby atopowe to zbiór różnych dolegliwości (różnych chorób), u podstaw których leży zjawisko ATOPII. Zatem, aby prawidłowo scharakteryzować zbiór chorób atopowych, należy wyjaśnić, czym jest atopia. Atopia – jako termin została po raz pierwszy wprowadzona do nomenklatury medycznej przez Coca i Cooke’a w 1923 r. Atopia określana jest jako uwarunkowana genetycznie reakcja organizmu polegająca na nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej na małe dawki antygenów. Wspomniana reakcja powoduje nadmierne wytwarzanie przeciwciał IgE, skierowanych przeciwko tym alergenom. Atopia najczęściej ujawnia się we wczesnym okresie życia dziecka, […]
Polski Pacjent z AZS wydaje na leczenie 4-razy więcej niż statystyczny Europejczyk! Hubert Godziątkowski Częste wizyty u specjalistów w ramach opieki prywatnej, do których pacjenci są zmuszeni ze względu na długi czas oczekiwania na wizytę w ramach NFZ, codziennie stosowane, w większości nierefundowane, leki, maści i dermokosmetyki, czy niezbędna dieta, generują dla pacjenta bardzo duże koszty i znacznie uszczuplają jego budżet domowy. Zgodnie z raportem European Federation of Allergy and Airways (EFA) z 2018 r., średni koszt ponoszony przez pacjenta w związku z atopowym zapaleniem skóry wynosi 927 euro/rok (ok. 4150 zł/rok). W Polsce te koszty są znacznie wyższe. Jak […]
„Mamusiu uszko mnie boli…” Te słowa przeszywają mnie na wylot o każdej porze, stawiają na równe nogi, przywołują złe wspomnienia które potrafią zaszklić matczyne oczy i skurczyć żołądek z poczucia bezsilności. Mój starszy syn, po nieco pogmatwanej ciąży urodził się miesiąc przed planowanym terminem, zdrowy, ładnie się rozwijał ale już od pierwszych dni życia zaczęły się problemy ze skórą. Na przełomie trzeciego i czwartego miesiąca życia nie było już złudzeń, objawy skórne, problemy z układem pokarmowym plus obciążony wywiad rodzinny doprowadziły do rozpoznania atopowego zapalenia skóry i podejrzenia alergii pokarmowej. Wraz z rozszerzaniem diety alergia pokarmowa stała się faktem, liczne […]
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy dotyczący nadzoru nad produktami kosmetycznymi. Proponowane przepisy mają zapewnić wysoki poziom bezpieczeństwa konsumentów. Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Handlowa otrzymają narzędzia, które zwiększą skuteczność nadzoru nad produktami kosmetycznymi. Dobra wiadomość, również dla użytkowników tzw. dermokosmetyków czyli specjalistycznych produktów kosmetycznych, stosowanych we wsparciu leczenia różnych dermatoz, włączając Atopowe Zapalenie Skóry. Dobrym pomysłem wydaje się być specjalny organ, który będzie udostępniał lekarzom stosownych informacji na temat tzw. receptur ramowych. Stworzenie bazy działań niepożądanych oraz wdrożenie dobrych praktyk produkcji kosmetyków-powinny de facto poprawić bezpieczeństwo użytkowników. Oto najważniejsze zmiany: Obowiązek zgłaszania zakładów wytwarzających kosmetyki do wykazu prowadzonego przez właściwego […]
Naukowcy z Environmental Working Group, co roku, na podstawie testów laboratoryjnych przeprowadzonych przez FDA i amerykański program badań pestycydów Departamentu Rolnictwa, tworzą ranking najbardziej skażonych owoców i warzyw. W 2018 roku, Na czele listy najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców znalazły się truskawki, szpinak i nektarynki, następnie jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, pomidory, seler. Z kolei na czele najmniej skażonych produktów wymieniono: awokado, kukurydzę i ananasy, następne w kolejności są kapusta, cebula, groszek, papaja, szparagi, mango, bakłażany. Naukowcy z Environmental Working Group, co roku, na podstawie testów laboratoryjnych przeprowadzonych przez FDA i amerykański program badań pestycydów Departamentu Rolnictwa, tworzą ranking najbardziej skażonych […]
Polskie Towarzystwo Dermatologiczne (PTD), wydało rekomendacje dotyczące stosowania preparatów zawierających filtry UV Sprawdź jak i czym smarować, aby ochronić wrażliwą skórę. Polskie Towarzystwo Dermatologiczne (PTD), wydało rekomendacje dotyczące stosowania preparatów zawierających filtry UV. Sprawdź jak i czym smarować, aby ochronić wrażliwą skórę.Ochrona przeciwsłoneczna dotyczy osób w każdym wieku. Szczególnie ważna jest dla dzieci do 14. roku życia, osób immunoniekompetentnych, jak również osób w każdym wieku mających fototyp skóry I/II wg Fitzpatricka. Wiosną i latem wskazane jest stosowanie preparatów o SPF ≥ 30, a w okresie jesienno-zimowym ≥ 15. Kremy ochronne należy nakładać zarówno na skórę eksponowaną na UVR, jak i […]
Żądają dla siebie i swoich aptek specjalnych przywilejów, chcą być traktowani jak jedna podpór systemu ochrony zdrowia. Tymczasem dziś ich rzeczywista przydatność dla systemu jest niewielka. Żądają dla siebie i swoich aptek specjalnych przywilejów, chcą być traktowani jak jedna podpór systemu ochrony zdrowia. Tymczasem dziś ich rzeczywista przydatność dla systemu jest niewielka. Albo w końcu uruchomimy opiekę farmaceutyczną – i uczynimy ich jednym z istotnych dla ochrony zdrowia zawodów pomocniczych, albo po prostu zrezygnujmy ze specjalnego traktowania aptekarzy i farmaceutów. Z problemem co dalej z farmaceutami mocują się także inne kraje. W USA skończyło się na tym, ze nie ma […]
Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że produkty light oraz fit cieszą się dużą popularnością. Okazuje się jednak, że „nie wszystko złoto co się świeci”. Czy produkty lekkie są korzystne dla zdrowia? Co oznacza 30% mniej tłuszczu lub cukru? O tym przeczytasz w III części Etykietologii. Producenci żywności wiedzą, że konsumenci są coraz bardziej świadomi tego co jedzą. Starają się zatem za pomocą sztuczek marketingowych przekonać ich do zakupu swoich produktów. Niebieskie opakowanie oraz napis light kusi by po niego sięgnąć. Wygląda na zdrowszy i lepszy od standardowego wyboru. Jednak przy głębszej analizie składu okazuje się, że to tylko pozory. Zdrowe […]
Każdy producent żywności jest zobligowany do wypisania szczegółowego składu swoich wyrobów. Wiadomo, nie wszystkie z nich są korzystne dla naszego zdrowia. Często konserwanty, barwniki czy inne substancje chemiczne są zakamuflowane pod różnymi nazwami. Takie pisanie nie „wprost” przez producentów ma zachęcić do kupowania właśnie ich wyrobów. Podczas codziennych zakupów bardzo trudno znaleźć żywność wolną od substancji dodatkowych. Wiadomo najlepiej kupować ekologiczną w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak nie zawsze ma się czas i ochotę na poszukiwania takowych. Podpowiadamy zatem na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów i jak czytać etykiety by znaleźć najlepsze produkty. Szkodliwe dla zdrowia substancje dodawane do naszej żywności […]
Wybierając produkty spożywcze do swojego domu za pewne liczysz, że są one dobre dla Twojego zdrowia. Okazuje się, że mimo podobnej nazwy ich składy mogą znacząco różnić się od siebie. Wbrew pozorom cena niewiele mówi o jakości kupowanej żywności. Sprawdź co może znaleźć się na etykietach i jak prawidłowo to odczytywać. W mediach często pojawiają się slogany typu „patrz na skład”, „kupuj zdrową żywność”. Jednak te truizmy nie pomagają podjąć właściwej decyzji zakupowej. Poniżej przygotowaliśmy kilka wskazówek – podstawowych zasad jak prawidłowo czytać etykiety. Przydadzą się one nie tylko alergikom czy atopikom, ale również osobom dbającym o swoje zdrowie. Co […]
FDA sfinalizowała przepis zakazujący sprzedaży produktów antyseptycznych dostępnych bez recepty (OTC), które zawierają triklosan lub którykolwiek z 23 innych aktywnych składników. FDA ustaliła, że składniki te nie są bezpieczne i skuteczne, ponieważ firmy, które je wytwarzają, nie dostarczyły dodatkowych danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności. Dotyczy to produktów obejmujących mycie rąk, substancje odkażające oraz antyseptycznych produktów do pielęgnacji skóry pacjentów. FDA daje producentom tych produktów rok na przeformułowanie lub usunięcie ich z rynku. Triclosan jest jedynym aktywnym składnikiem, stosowanym obecnie w produktach antyseptycznych dla służby zdrowia, którego bezpieczeństwo i skuteczność nie zostały potwierdzone. Triclosan (C12H7Cl3O2) jest aromatycznym związkiem organicznym z grupy […]
Anna Przyborska Z roku na rok coraz więcej dzieci i dorosłych obserwuje problemy, które łączy z jedzeniem. Podejrzenie niepożądanej reakcji na pokarm najczęściej budzą objawy takie jak: zmiany skórne, świąd, bóle brzucha, nieprawidłowe wypróżnienia, problemy z układem oddechowym, niepokój, słabe przybieranie na wadze, odchylenia w wynikach badań laboratoryjnych. Część osób z tymi objawami cierpi na choroby alergiczne, część na nietolerancje pokarmowe, część ma zupełnie inne problemy zdrowotne. Reakcje alergiczne na pokarm dzielimy na IgE-zależne i IgE-niezależne W reakcjach IgE-zależnych objawy pojawiają się z reguły natychmiast, a ich nasilenie może być bardzo różne.Mogą wywołać objawy ze strony jednego bądź wielu narządów, […]
Dlaczego znachorzy są w Polsce bezkarni? Bo nikt ich nie ściga. Choć przecież jest na nich paragraf. Po przypadku kobiety, którą na zaawansowanego raka znachor naraził na śmierć, bo leczył herbatką, w Polsce zawrzało. Analiza Katarzyny Fortak-Karasińskiej*: – Ostatnimi czasy wraz z nieustającym rozwojem współczesnej medycyny na popularności zyskują alternatywne metody leczenia. Mimo, iż ich skuteczność cały czas pozostaje nieudowodniona i dyskusyjna, coraz częściej słyszymy o przypadkach pacjentów, którzy postanowili zaufać jakiejś niekonwencjonalnej metodzie. O alternatywnych metodach leczenia bywa głośno… Nie tak dawno temat alternatywnego leczenia został znów poruszony doniesieniami o rodzicach noworodka, którzy zamiast poddać dziecko szczepieniom skonsultowali stan jego […]
Środowisko zmienia kod epigenetyczny człowieka, a to przyczynia się do powstania alergii Alergie, to cena, jaką płacimy za postęp cywilizacyjny – mówi prof. zw. dr hab. Krystyna Wąsowska-Królikowska, pediatra, alergolog, gastroenterolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. – Obecnie coraz większą rolę w powstawaniu alergii przypisuje się czynnikom epigenetycznym, czyli oddziaływaniu czynników środowiskowych na genom, które nie powodują zmian w strukturze genomu, ale niosą ze sobą możliwość ich aktywacji, nazywaną ekspresją w promowaniu alergii. Dlaczego współcześnie alergia jest tak powszechnym zjawiskiem nie tylko wśród dzieci, ale także wśród dorosłych i czy to problem tylko współczesności, czy podobnie było również w przeszłości? […]
Naukowcy z Uniwersytetu Otago dowodzą, że dzieci ssące kciuki, czy też obgryzające paznokcie, w późniejszym okresie rzadziej zapadają na niektóre choroby alergiczne. Czy faktycznie takie nawyki zmieniają działanie układu odpornościowego? Ssanie kciuka w dzieciństwie, zmniejsza ryzyko alergii? Naukowcy z Uniwersytetu Otago dowodzą, że dzieci ssące kciuki, czy też obgryzające paznokcie, w późniejszym okresie rzadziej zapadają na niektóre choroby alergiczne. Czy faktycznie takie nawyki zmieniają działanie układu odpornościowego? Wnioski takie to pokłosie Dunedin Multidisciplinary Study, w ramach którego od narodzin w 1973-72 r. do dorosłości monitorowano losy 1037 osób. Prawdopodobnym jest, że wskutek ssania kciuka, czy obgryzania w dzieciństwie paznokci, ekspozycja na […]
Rozmowa z Członkiem PTCA – mamą atopika (Tymon, 4,5 lat, atopowe zapalenie skóry – postać ciężka, astma oskrzelowa epizodyczna z licznymi alergiami włączając reakcje typu anafilaktycznego, zdiagnozowane w 4. miesiącu życia) PTCA: Diagnoza dla dziecka: atopowe zapalenie skóry (azs), co to za choroba czym właściwie jest azs ? Małgorzata Godziątkowska: Azs nazywane też wypryskiem atopowym lub alergicznym zapaleniem skóry jest chorobą skóry (dermatozą) i z uwarunkowaną genetycznie nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego nawet na małe dawki antygenów. Azs wg stanu wiedzy na dziś, jest jednocześnie chorobą przewlekłą, nawrotową i nieuleczalną. PTCA: A tak z punktu […]