Batoniki „Smores”

2018-12-02

Składniki:

W zależności od naczynia. Tutaj na mniejszą blachę do pieczenia.

  • 1 opakowanie ciasteczek Milly Mally Schaer (mogą być również inne herbatniki),
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 0,5 opakowania pianek Marshmallow,
  • 0,5 tabliczki bezmlecznej czekolady np. Plamil.

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 20 min. + 1h w zamrażarce.

  1. Ciasteczka drobno rozgnieść. Rozpuścić olej kokosowy i wlać do ciasteczek. Wymieszać. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozsypać na papier do pieczenia i ugnieść łyżką dokładnie dopasowując do kształtu naczynia. Na uformowany spód z ciasteczek wyłożyć równomiernie pianki Marshmallow. Nagrzać piekarnik na 180 stopni i włożyć na 8-10 minut (pianki mają się lekko rozpuścić i zarumienić).
  2. W międzyczasie rozpuścić czekoladę. Ciasteczka z piankami wyjąć z piekarnika i delikatnie rozprowadzić pianki nożem. Wylać rozpuszczoną czekoladę na pianki. Na wierzch można położyć kolejną wersję pianek, posypać rozkruszonymi ciasteczkami i porobić „szlaczki” rozpuszczoną czekoladą.
  3. Poczekać aż ostygnie i włożyć do zamrażarki na 1h. Po 1h wyciągnąć, połamać i przechowywać w lodówce.
Komentarze

Dodaj komentarz