Składniki:
W zależności od naczynia. Tutaj na mniejszą blachę do pieczenia.
- 1 opakowanie ciasteczek Milly Mally Schaer (mogą być również inne herbatniki),
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 0,5 opakowania pianek Marshmallow,
- 0,5 tabliczki bezmlecznej czekolady np. Plamil.
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania: 20 min. + 1h w zamrażarce.
- Ciasteczka drobno rozgnieść. Rozpuścić olej kokosowy i wlać do ciasteczek. Wymieszać. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozsypać na papier do pieczenia i ugnieść łyżką dokładnie dopasowując do kształtu naczynia. Na uformowany spód z ciasteczek wyłożyć równomiernie pianki Marshmallow. Nagrzać piekarnik na 180 stopni i włożyć na 8-10 minut (pianki mają się lekko rozpuścić i zarumienić).
- W międzyczasie rozpuścić czekoladę. Ciasteczka z piankami wyjąć z piekarnika i delikatnie rozprowadzić pianki nożem. Wylać rozpuszczoną czekoladę na pianki. Na wierzch można położyć kolejną wersję pianek, posypać rozkruszonymi ciasteczkami i porobić „szlaczki” rozpuszczoną czekoladą.
- Poczekać aż ostygnie i włożyć do zamrażarki na 1h. Po 1h wyciągnąć, połamać i przechowywać w lodówce.